Mellrák_mikromeszesedés

Tisztelt Doktor Nő! Édesanyám 58 éves, korábban (2006) vastagbélrák miatt műtötték és kezelték, amiből szerencsére már kigyógyult. 2010-ben volt egy méheltávolító műtéte is. Közel egy hónappal ezelőtt, az egyik mellében talált mikromeszesedés miatt, digitális stereotaxiával biopsziát végeztek, melynek az eredménye az alábbi: "Mikroszkóposan a töredezett anyagdarabkákban emlő képe ismerhető fel. Az emlő állományában kiterjedt fibrosis, ebben változó tág, rendkívül változatos képet mutató ductusok figyelhetők meg. Számos ductus elsimult, ellapult hámmal bélelt, cysticusan tág. Más területeken a tág ductusokban durva calcificatio jelei megfigyelhetők. Ennek szomszédságában a változó tág ductusokat részben cribriform, részben szolid sejtburjánzás tölti ki, melynek centrumában kiterjedt piszkos necrosis van jelen. Fenti ductusok környezetében koncentrikus, erőteljes fibroticus reakció, illetve helyenként körkörösen elrendeződött idült lobos beszűrődés is megjelenik. Az egyes daganatsejtek cuboidealisak, világos cytplasmájúak, magjaik csekély mértékű változatosság jeleit mutatják, osztódó alakok elvétve megfigyelhetők. Az elvégzett oestrogen és progesteron receptor meghatározás egyaránt negatív eredményt adott az intraductalisan elhelyezkedő daganatsejtekben, a CD10, illetve p63 meghatározás a ductusok myoepithel rétegét jól kirajzolja. Ductalis in situ carcinoma. Grade III. Oestergon és progesteron receptor negatív, Q score 0. Összefoglaló lelet: a jobb emlő alsó quadransainak határán lévő micromeszesedéséből vett minta szövetteni vizsgálata DCIS-t igazolt. A micromeszesedés közel 6 cm hosszan követhető, emlőmegtartó műtét nem javasolható." A fentiek mit jelentenek, mennyire súlyos ez az állapot? Mik a gyógyulási esélyek? Mik a szükséges teendők a betegség leküzdésével kapcsolatban? Segítségét előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza rákmegelőző állapot témában

Kedves Kérdező!

A lelet alapján az emlőben rákmegelőző állapotot igazoltak. Miután a mintavétel néhány apró területét reprezentálja a daganatnak a képalkotó lelete is fontos annak eldöntésére, hogy valódi daganat néhány apró gócban kialakulhatott e az elváltozásban. Amennyiben "csak" rákmegelőző állapotról van is szó, a mérete miatt emlőmegtartó műtétet nem javasolnak. Ilyenkor ugyanis a tapasztalatok alapján több apró gócban is lehet ilyen állapot még az emlő többi részén, amelyek "időzített bombaként" veszélyeztetik a hosszútávú biztonságot.

A jelenlegi mintavétel tehát nem mutatott valódi rákot, "csupán" rákmegelőző állapotot igazolt, ami jó gyógyulási esélyeket jelez. Kicsi a rizikó, hogy nyirokcsomó áttétet adjon, de érdemes őrszem nyirokcsomó mintavételt végezni az emlő egyidejű eltávolításával. Ebben az esetben szóba jön egyidejű, vagyis az onkológiai műtét során végzett rekonstrukció is. Az hogy elvégezhető e, több tényezőtől függ. Az onkológiai szempontokat figyelembe véve nagyon fontos a beteg biztonsága, de ebben az esetben az elváltozás elhelyezkedése, a radiológiai kép ismeretében hozzáértő orvoscsoport javasolhatja a helyreállító műtétet is. Ez tehát csupán egy lehetőség, mely a beteg életkorát is figyelembe véve fontos lehet. Feltétlenül olyan központot keressenek meg, ahol ennek feltételei adottak.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. július 31., 09:07; Megválaszolva: 2015. augusztus 02., 08:11
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Mi az elegendő mennyisége a...
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett