Széklet zomítése vastagbél resectio és hemicolectomia után

Tisztelt Doktornő! / Webbeteg! Az alábbi levelet 2014 december 21-én írtam, sajnos azóta nem érkezett válasz, ezért idemásolom. Tisztelt Doktornő! Édesanyámat két ízben műtötték a vastagbél daganatos megbetegedése miatt. 2008 - Recto-sigmoidealis resectio 2010 - Sigma resectio és jo. hemicolectomia Az első műtétet követően varratelégtelenség és beszűkült anastomosis. A második műtét után gyakorlatilag nagyon rövid bélszakasz maradt, a stoma-t sikerült elkerülni. A széklet állandó jelleggel híg, hasmenés-szerű. Étkezés utáni néhány órán belül székelési inger és visszatarthatatlan székelés. Szeretnénk valahogy ezt a székletet "zömíteni" és az életminőséget javítani. Több helyen olvastam a mindennap reggel fogyasztott zabkása és méz jótékony hatásáról. Kérdésem: van e valamilyen ellenjavallat ilyen rövid bélszakasz esetén a zabkása rendszeres fogyasztására, és ha igen, akkor a zab + méz helyett milyen táplálékot javasol a széklet állagának és visszatartásának javítására? Válaszát/segítségét előre is köszönöm. Egyéb betegségek: Osteoporosis, COPD, méhnyakrák (seb. eltáv.) , magas vérnyomás, csigolya beroppanása (orv. cementtel feltöltve) . Üdvözlettel Sz. Péter

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza hasmenés témában

Kedves Kérdező!

A vastagbél egyik feladata, hogy a székletből a vizet visszaszívja, így megfelelő állagú székletet képezzen. Érthető, hogy ha ez a bélszakasz rövidebb, kevesebb felület és idő áll rendelkezésre mindezekre, tehát gyakran küzdenek a betegek hasmenéssel.

Nagyon nehéz a kiesett funkciót pótolni, gyakran nem is sikerül teljes mértékben, nagy eredménynek számít, ha a panaszokat mérsékelni tudjuk. A táplálkozással kell próbálkozni. Hogy önnek ez pontoson mivel sikerül, milyen tipusú étkezéssel tudja a napi ritmust elfogadhatóvá tenni, azt sajnos nem tudom megmondani.

A zab, a rizs, a banán, az alma sikeres lehet. A méz véleményem szerint inkább lazítja a székletet. Magas rost-tartalmú ételekkel érdemes próbálkozni.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. február 10., 13:35; Megválaszolva: 2015. február 10., 14:41
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
CT és MR eredmény elemzése
Daganatos megbetegedések
5év alatt 6mellkas CT