nyálmirigy rák

Üdvözlöm! Egy hete kiműtöttek egy csomót a felső ajkamból, a csomó 3 éve volt meg egy ideig növekedett majd stagnált. Mivel a fogorvosom és az előző szájsebészem is azt mondta, hogy nem okozhat gondot (mindezt abból gondolták, hogy elvált a szöveteimtől, ide-oda ugrált) , ezért nem siettem el az újabb vizsgálatra, (főleg mert közben terhes voltam) . Nem dohányzom, nem iszom, fogorvoshoz félévente járok ellenőrzése rossz fogam nincs és még nem is volt. A csomócska (idézem): 7mm-es szürkés, rugalmasan tömött szövetdarab. Mikroszkópos leírás: A kicsiny szövetdarabban nyálmirigyek mellett kötőszövetes tokkal körülhatárolva, néhol myxosus alapállományban daganatszövet látszik, melyben zsírsejtek is megfigyekhetők. A sejtdús területeken laphámszigetek mutathatók ki. Egy-egy köbhámmal bélelt, eosinophilan egyneműen festődő anyagot tartalmazó mirigyjárat átmetszet is megfigyelhető. Kórszövettani gg.: Pleiomorph adenoma. A kimetszés az épben történt. Nos szeretném kérni, hogy fordítsa le nekem egyszerűbb nyelvre a mikroszkópos leírást (főleg az utolsó mondat, az ami nem világos. A szájsebész azt mondta, hogy jó esélyekkel indulok, havonta ellenőriz majd, hogy visszanő-e a csomó. Szeretném megkérdezni, hogy ilyen helyzetben milyenek a túlélési esélyek... 20 éves vagyok a családomban több daganatos betegség is előfordult, de mivel nem dohányzom és nem fogyasztok alkoholt nem gondoltam, hogy pont itt alakul ki bennem daganat és azt sem, hogy ilyen korán.Van egy egyéves fiam, akit még szeretnék felnevelni. Szerettem volna másik gyereket, de most úgy érzem felelőtlenség lenne (így, hogy nem tudom mire számítsak) . Mit gondol érdemes lenne elmennem még valami vizsgálatra (a rákszűrésen és a tüdőszűrésen kívül)? A mammográfiát még szerintem meglátogatom, biztos, ami biztos alapon Milyen tünetekkel kell vigyáznom, természetes azon kívül, hogy figyelem lesznek-e még daganatok. Honnan tudom, hogy gond van? Válaszát előre is köszönöm: Nesszi.

Dr. Nagykálnai Tamás válasza adenoma témában

Tisztelt Kérdező! A "pleiomorph adenoma" nem rák.

Kétségtelen, hogy lehet belőle az. A nyálmirigyek kevert (mixed) mikroszkópos megjelenésű JÓINDULATÚ daganata.

Tudniillik úgynevezett kisnyálmirigyek vannak az ember ajkában, szájpadlásában is.

Ha megfelelő biztonsági zónával került kimetszésre - akkor véglegesen gyógyultnak tekinthető.

Márpedig itt is szerepel a szövettani leírásban, hogy ép környezettel lett eltávolítva.

Mindössze megfigyelés szükséges, mivel azért van egy bibi: ezek a daganatok gyakran "aneuploid" természetűek, azaz a sejtekben nem 46 kromoszóma van (nem "euploidok") , hanem több, vagy kevesebb kromoszómával rendelkeznek.

Ezért rosszindulatúvá válhatnak, ha sokáig tartogatjuk őket.

Esetünkben - hál'istennek - a kicsi adenoma már az ilyen daganatos átalakulás előtt, ráadásul megfelelő biztonsági zónával együtt eltávolításra került.

Más:

Kétszer is írja, hogy nem fogyaszt alkoholt, és nem dohányzik.

Ettől még bőven lehet daganata az embernek - egyébként helyeslem az absztinenciát.

Mindannyiunk családjában volt egy-két daganatos beteg, ettől még nem vagyunk családilag terheltek.

Mammográfiát 20 éves korban egyáltalán nem javaslok végeztetni, hiszen egy 20 éves nőnek még olyan sűrű ("denz") az emlőállománya, hogy az égvilágon semmit nem látni a Röntgen-felvételen, csak egy nagy fehér pacnit - nem is beszélve a felesleges sugárterhelésről.

A rákszűrésnek sok-sok évtized alatt kialakult módszerei vannak, ne találjunk ki újakat.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2013. március 26., 23:09 ;Megválaszolva: 2013. április 02., 20:29
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Orron lévő basalioma
6237 Kecel
Hólyagrák esetében a CT...
Lehet csontrák?
Nyirokcsomó megnagyobbodás