Cukorbeteg vagyok?

Tisztelt Weborvos!

Egy héttel ezelőtt voltam jogosítvány meghosszabbítás miatt orvosnál, ahol vércukor szintet is néztek. Ezt nem tudtam, indulás előtt egy nagyobb szelet sütit ettem. A mérés eredménye: 10, 83 lett. Az orvosom mondta, hogy ez magas, mérjem itthon és ha nem lesz kevesebb menjek vissza. Mérés után 3 nappal itthon mértem, éhgyomorra, akkor 7, 9 lett, majd két nap mulva 6, 9.  Megnyugodtam. Vasárnap ezért már ettem görögdinnyét és a tegnap reggeli értékem 8, 1 lett. Gondoltam kétnaponta mérem és ha egy hónap alatt nem megy lejjebb visszamegyek az orvoshoz.

Azt tudtam már régóta, hogy néha magasabb a cukorszintem, azért is vettem mérőt itthonra, de amikor 7 alá ment az érték, akkor hónapokig kihagytam a mérést.

47 éves, sajnos tulsulyos vagyok, tüneteim alapján a változókorba is beléptem. Sajnos én azok közé tartozom, akik nagyon nem szeretnek gyógyszert szedni, csak ha nagyon muszály és akkor a legrövidebb ideig. Ezért is nem mentem ezekkel az értékekkel orvoshoz.

Azt szeretném kérdezni, hogy ha már régóta a 8-as körüli értékkel élek, ami visszamegy néha 7 alá is, ha nem eszem süteményt, édességet, akkor ez mindenképpen gyógyszeres kezelést igényel?   Okoztam-e már magamnak esetleg ezzel maradandó károsodást, vagy ez még nem igazán okoz komoly szövődményt?

Ekkora éhgyomori cukorszintre milyen gyógyszert tudnak javasolni, aminek még nincsenek sulyos mellékhatásai? Ugyanis sajnos több mint tíz éve komoly hormonkezeléseket kaptam /mest.megterm.három lombikbeültetés/ és zsírmáj lett a következménye. Ezért is félek a huzamos gyógyszerszedéstől, a  cukorbeteg ismerősömtől pedig azt hallottam, hogy a gyógyszerek nagyon bántják a májat.

Szives válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel: Szné Irén

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza cukorbetegség témában

Tisztelt Kédező!

Cukorbetegség állapítható meg, ha vénás (nem ujjbegyes) vérvételből éhgyomorra két alkalommal 7 mmol/l vagy magasabb, vagy random vénás vérvételből 11.1 mmol/l vagy magasabb vércukorértéket mérnek. Kétes esetekben szükséges elvégezni a cukorterheléses vizsgálatot, a diagnózis pontos megállapításához. Amennyiben Önnek csak ujbegyből volt vércukor meghatározás, szükséges lenne vénás vérvételből is, illetve cukorterhelés elvégzése. A cukorbetegekben a követésre megfelelő az ujjbegyes vércukormeghatározás. Éhgyomorra 6 mmol/l alatti, étkezés után 1.5-2 órával 7.5 mmol/l alatti az elérendő célérték. Ekkor lehet a szövődményeket a leginkább elkerülni.

Mivel a 2-es típusú cukorbetegség kezdetben előfordul, hogy semmilyen panaszt nem okoz, lehetséges, hogy a felismerése előtt már évek óta fennállt. Ezt azért érdemes tudni, mert emiatt lehetséges az, hogy a felismerésekor már vannak szövődmények. Szükséges keresni a szövődményeket. Javasolt szemészeti vizsgálat, vesefunkció, vizelet fehérje ürítésének ellenőrzése.

Fontos tudni, hogy a cukorbetegség kezelésének mindig az alapja a megfelelő diéta, amelyet az ember élete végéig szükséges betartani. Bármilyen kezelést kap, ha a diétát nem tartja, nem lesznek megfelőek a vércukorértékek.

A cukorbetegség kezelésének hatékonyágát a három havonta elvégezhető HbA1C vérvizsgálatból tudjuk követni, a vércukorméréseken kívül. Amennyiben adekvát diéta és rendszeres testmozgás mellett a HbA1C értéke nagyobb, mint 7%, szükséges a gyógyszeres terápia bevezetése, azért hogy a szövődmények bekövetkeztének az esélyét csökkentsük. Az elsőként választandó gyógyszer a metformin hatóanyag, azonban nyilván az adott beteg vizsgálata, laboreredményei alapján lehet dönteni a beállítása mellett.Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 09., 16:39; Megválaszolva: 2009. július 09., 16:39
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Xultophy hasznalata
Vércukorszint
HOMA vizsgálat kiértékelése
32.hetes kismama cukorterhelés
Cukorterhelés eredmény