Januvia gyógyszer

Tisztelt Laczkó Doktornő!
Olvastam az új gyógyszerről, (Januvia) -amit én éppen most kezdtem el szedni, háziorvosom javaslatára...100mg-os ból, napi fél szemet reggel.
Eddig Amaryl 1mg szedtem naponta, és diétáztam;-napi 2xi margitszigeti teljes hosszuságú oda-vissza gyaloglással (ez cca.10.000 lépéssel mérhető összesen) -az egy hete végzett általános laboratóriumi vérképellenőrzéssel az éhhomi cukrom 7.02;-a HgbA1c...6, 24 volt.
A teljes vérkép eredménye, a koleszterin, valamint a vizeletvizsgálat minden értéke a megengedett határon belül volt.
A Januviához, - szeretném tudni, hogy a régebben szedett Meforálból, (500mg) vagy az azután felírt Amarylből (1mg) -szedhetek e fél szemet este,, ugyanis az éhhomi cukrom továbbra is 7 főlőtt van, sőt, -a 3 napban amióta a Januviát szedem, este étkezés előtt a délelőtti és a délutáni gyaloglás után 9, illetve már 10-et is mértem. Personal D cont cukormérőm van. Az ebéd előtti mérés 6 alatt szokott lenni.
Nem tudom esetleg később majd beáll? Súlyom 76kg, magasságom176cm.-69évemet töltöttem januárban.
.
Arról, hogy magas a cukrom, több mint 25 éve tudok, de nem foglalkoztam vele..Csak az utóbbi 5 évben.Panaszaim nincsenek, minden vizsgálat eredménye negatív...csak ha cukorcsökkentő gyógyszert fogyasztok van problémám,, ugyanis az eddig szedett gyógyszerek mindegyike 5-6 közé levitte a cukrom, és már jelentkeztek az általános gyengeség tünetei. A meforál előtt amit megelőzött az Amaryl, Glucobayt szedtem, 100mg-osat, reggel, és este egy-egy szemet, Nem voltak kellemetlen érzéseim a bevétel után, igaz a cukrom is 7 körül volt, a hgbA1C is szinte minden napszakban... Az utóbbi időben lefogytam 10 kg-ot, amit ellenőrzök, és tartok is... Mozgással tartom kordában.

Kérem szíveskedjen megírni véleményét: amit tisztelettel megköszönök...

Bétel Gordon nyá.építész

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza januvia témában

Tisztelt Kérdező!

A jelenlegi szakmai ajánlás szerint 2-es tipusú cukorbetegségben az elsőként választandó gyógyszeres terápia a metformin hatóanyag. Önnél ez a Meforal tablettát jelenti. Amennyiben a maximálisan tolerálható metformin terápiával nem sikerül elérni a 7%-os HbA1C szintet, akkor szükséges a gyógyszeres terápia bővítése. A bővítés történhet például szulfanilureával (Önnél ez az Amaryl) vagy megengedettek például az új hatóanyagok (Önnél a Januvia hatóanyaga) .

Fontos tudni, hogy amennyiben a metforminhoz adjuk a Januvia hatóanyagot, akkor van olyan gyógyszer, amelyben mind a két hatóanyag benne van: Janumet névvel. Ezt lehet kedvezménnyel felírni a betegeknek. Amennyiben valaki nem tudja mellékhatások miatt szedni a metformint és szulfanilureát szed (pl. Amaryl) , akkor lehet a terápiát a Januvia tablettával bővíteni.

A Januviát jelenleg sem önmagában, sem hármas kombinációban nem ajánlott szedni.

Tehát Önnél a követendő lehet: Amennyiben szedett tartósan Meforalt és nem okozott mellékhatást, valamint nincs ellenjavallat, akkor 2x1 tabl. Janumet szedése megpróbálható.

Amennyiben az Amaryl az alapterápia akkor mellé lehet napi 1 tabl. Januviát szedni. Az Amaryl dózisa emelhető 4 mg-ig amennyiben magas vércukorértékek vannak.

A 7% vagy az alatti HbA1C esetén megfelelő a kezelés, elégedettek lehetünk. Azonban, ha a magasabb éhgyomri vércukorértékek aggasztják, akkor az esti-bedtime- inzulin adásától várhatunk kedvezőbb éhgyomri értékeket. Bedtime inzulint metforminhoz és szulfanilureához is lehet adni. Nappalra a tabletta, este az inzulin.

Remélem érthetően sikerült leírnom és kielégítő választ kapott a kérdésére. Amennyiben nem minden érthető várom az újabb kérdését!

Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus

Kérdés: 2009. május 15., 16:49; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 14:48
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Xultophy hasznalata
Vércukorszint
HOMA vizsgálat kiértékelése
32.hetes kismama cukorterhelés
Cukorterhelés eredmény