• Januvia gyógyszer

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Laczkó Doktornő!
        Olvastam az új gyógyszerről, (Januvia)-amit én éppen most kezdtem el szedni, háziorvosom javaslatára...100mg-os ból, napi fél szemet reggel.
        Eddig Amaryl 1mg szedtem naponta, és diétáztam;-napi 2xi margitszigeti teljes hosszuságú oda-vissza gyaloglással (ez cca.10.000 lépéssel mérhető összesen)-az egy hete végzett általános laboratóriumi vérképellenőrzéssel az éhhomi cukrom 7.02;-a HgbA1c...6, 24 volt.
        A teljes vérkép eredménye, a koleszterin, valamint a vizeletvizsgálat minden értéke a megengedett határon belül volt.
        A Januviához, - szeretném tudni, hogy a régebben szedett Meforálból, (500mg)vagy az azután felírt Amarylből (1mg)-szedhetek e fél szemet este,, ugyanis az éhhomi cukrom továbbra is 7 főlőtt van, sőt, -a 3 napban amióta a Januviát szedem, este étkezés előtt a délelőtti és a délutáni gyaloglás után 9, illetve már 10-et is mértem. Personal D cont cukormérőm van. Az ebéd előtti mérés 6 alatt szokott lenni.
        Nem tudom esetleg később majd beáll? Súlyom 76kg, magasságom176cm.-69évemet töltöttem januárban.
        .
        Arról, hogy magas a cukrom, több mint 25 éve tudok, de nem foglalkoztam vele..Csak az utóbbi 5 évben.Panaszaim nincsenek, minden vizsgálat eredménye negatív...csak ha cukorcsökkentő gyógyszert fogyasztok van problémám,, ugyanis az eddig szedett gyógyszerek mindegyike 5-6 közé levitte a cukrom, és már jelentkeztek az általános gyengeség tünetei. A meforál előtt amit megelőzött az Amaryl, Glucobayt szedtem, 100mg-osat, reggel, és este egy-egy szemet, Nem voltak kellemetlen érzéseim a bevétel után, igaz a cukrom is 7 körül volt, a hgbA1C is szinte minden napszakban... Az utóbbi időben lefogytam 10 kg-ot, amit ellenőrzök, és tartok is... Mozgással tartom kordában.

        Kérem szíveskedjen megírni véleményét:amit tisztelettel megköszönök...

        Bétel Gordon nyá.építész

        WEBBeteg szakértő válasza a januvia témában

        Tisztelt Kérdező!


        A jelenlegi szakmai ajánlás szerint 2-es tipusú cukorbetegségben az elsőként választandó gyógyszeres terápia a metformin hatóanyag. Önnél ez a Meforal tablettát jelenti. Amennyiben a maximálisan tolerálható metformin terápiával nem sikerül elérni a 7%-os HbA1C szintet, akkor szükséges a gyógyszeres terápia bővítése. A bővítés  történhet például szulfanilureával (Önnél  ez az Amaryl) vagy megengedettek például az új hatóanyagok (Önnél a Januvia hatóanyaga).

        Fontos tudni, hogy amennyiben a metforminhoz adjuk a Januvia hatóanyagot, akkor van olyan gyógyszer, amelyben mind a két hatóanyag benne van: Janumet névvel. Ezt lehet kedvezménnyel felírni a betegeknek. Amennyiben valaki nem tudja mellékhatások miatt szedni a metformint és szulfanilureát szed (pl. Amaryl), akkor lehet a terápiát a Januvia tablettával bővíteni.
        A Januviát jelenleg sem önmagában, sem  hármas kombinációban nem ajánlott szedni.
        Tehát Önnél a követendő lehet: Amennyiben szedett tartósan Meforalt és nem okozott mellékhatást, valamint nincs ellenjavallat, akkor 2x1 tabl. Janumet szedése megpróbálható.
        Amennyiben az Amaryl az alapterápia akkor mellé lehet napi 1 tabl. Januviát szedni. Az Amaryl dózisa emelhető 4 mg-ig amennyiben magas vércukorértékek vannak.
        A 7% vagy az alatti HbA1C esetén megfelelő a kezelés, elégedettek lehetünk. Azonban, ha a magasabb éhgyomri vércukorértékek aggasztják, akkor az esti-bedtime- inzulin adásától várhatunk kedvezőbb éhgyomri értékeket. Bedtime inzulint metforminhoz és szulfanilureához is lehet adni. Nappalra a tabletta, este az inzulin.
        Remélem érthetően sikerült leírnom és kielégítő választ kapott a kérdésére. Amennyiben nem minden érthető várom az újabb kérdését!

         

        Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-15 16:49:21; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 14:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: