• Inzulinrezisztenciám van? Ha igen, akkor mit kell tennem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

         

        Tisztelt Dr. Laczkó Andrea!

        4 sikertelen lombikkezlésen vagyok túl, sajnos.

        Eddig kétszer voltam inzulin és gluk. terheléses vérvételen. Szeretném megkérni Önt, hogy segítsen megérteni az eredményeimet nekem, mert az orvosok azt mondták, hogy rendben vannak az eredményeim, de több Pcos-ben szenvedő ismerősöm, azt mondta, hogy inzulinrezisztenciám van. Nagyon rossz ebben a bizonytalanságban, mert azt is hallottuk, hogy az IR lehet az okozója a meddőségnek is. És sajnos egy negatív tesztnél nincs rosszabb érzés, sőt a petécskék sem akarnak megtermékenyülni.

        Eredményeim: 2008. 07. hóban:

        Gluk. 0 perc: 5,0 mmol/L. 60 perc: 5,2 mmol/L. 120 perc: 4,2 mmol/L.

        Inzulin: sajnos nincs 0 perces. 60 perces: 65,10 mlU/L. 120 perc: 21,80 mlU/L.

        Erre az eredményre azt mondta a háziorvosom, hogy teljesen rendben van, de biztos, hogy igaza van?

        Elkezdtem a napi 2x evés és a sok kenyér helyett, napi 3x-4x többször kevesebbet étkezni. Azóta heti 4x sz.kerékpározok 20 percet és naponta min. 20 percet sétálok.  Amúgy a testalkatom teljesen rendben van: 166 cm és 56 kg vagyok. Ezért fogyni nem szeretnék. És a helyesebb táplálkozásnál azt hittem, hogy jobb eredményem lesz a 120 perces inzulinterhelésen, de ez meglepően nem így lett.

        A másik eredményem 2008. októberben készült, hogy az éhomi inzulin is meglegyen. Ez a vérvétel nem ugyanott készült:

        Gluk. 0 perc: 4,60 mmol/l. 60 perc: 4,9 mmol/l. 120 perc: 4,91 mmol/l.

        Inz.  0 perc: 6,48 mlU/l . 60 perces: 43,99 mlU/l. 120 perc: 36,31 mlU/l.

        Erre is azt mondták, hogy rendben van, de nekem elég furcsa, hogy itt talál a 60 perces eredményem jobb lett, mint az előzőnél, de a 120 perces inzulin magasabb, mint előzőleg. Kérem segítsen kielemezni, hogy rendben vagyok- e? Ha esetleg nem akkor melyik erdeményem rossz?

        Segítségét előre is köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a inzulinrezisztencia témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az inzulinrezisztencia önmagában nem betegség. Az inzulinrezisztencia megléte feltételezhető pl. PCO szindróma esetén, vagy 2-es tip.cukorbetegség kialakulásának hátterében. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy az inzulin nem úgy hat a receptoron, ahogy kellene, és általában elhízáshoz, mozgásszegény életmódhoz társul. Az inzulinrezisztencia kimondása azért nehéz, mert nincsenek olyan meghatározott kritériumok, ami alapján az inzulinrezisztencia diagnózisát fel lehet állítani. Maga az inzulinrezisztencia jelenleg önmagában gyógyszeresen nem kezelendő.

        Amennyiben önnél a diagnosztikai kritériumok alapján felállították a PCOS diagnózisát, akkor feltételezhető ennek a hátterében inzulinrezisztencia fennállása.
        Az Ön eredményei normálhoz közeliek, sok egészséges embernek van ilyen eredménye. De! Ha nem lennének ilyen jók az eredményei, és inzulinrezisztenciája lenne, gyógyszert akkor sem javasolnak a jelen szakmai ajánlások szerint, csak a fizikai aktivitás fokozását, gyakori kis étkezést, a finomított szénhidrátok kerülését,  elhúzódó szénhirátokkal helyettesítését. Ez már önmagában javítja az inzulin érzékenységét a receptorokon.

        Tisztelettel:

         Dr. Laczkó Andrea diabetológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-22 22:09:27; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 13:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés