Élet inzulinrezisztenciával

Tisztelt Doktornő! Inzulinrezisztenciával és androgént túlsúllyal kezelt beteg vagyok. Az inzulinrezisztenciára 200 grammos diétát folytatok. Nincs túlsúlyom, sőt a diéta elején 55 kg-ról 43-ra, majd a Metformin mellékhatásai miatt 38 kg-ra fogytam. A Metformin számos fajtáját és dózisát próbáltam, de az erős hasmenés, gyengeség megmaradt, a hajhullásom pedig fokozódott. Ezért a szedésével orvosi utasításra felhagytam. Sikerült a diétát beállítani, megszoktam. Az erős androgén tüneteim semmitől sem mérséklődtek, így arra Dienille fogamzásgátlót kaptam, ami megoldotta a hajhullás, a ciklusszavar és a bőrproblémákat. A diéta hatására az inzulinszintek sokat javultak, legutóbb már a megengedtett tartomány határát súrolták. A súlyom is javult, még híznim is sikerült, ismét 55 kg vagyok. Mégis bizonytalan vagyok. Azóta erős betegségtudatom van. Szinte mindentől félek. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a betegség mennyire számít súlyosnak vagy esetleg fogyatékosságnak? Mennyire igényel kímélő életmódot? Azóta nagyon vigyázom magamra. Sokszor csak ülök vagy fekszem, hogy meg ne erőltessem magam, meg ne fázzak, meg ne sérüljek, stb... mert én már súlyos beteg vagyok. Az interneten a divatbetegségtől a nagyon súlyos állapotig mindennek nevezik. Mi az igazság?

Dr. Tänczer Tímea válasza inzulinrezisztencia témában

Kedves Kérdező!

Ezek az eltérések nem tekinthetőek súlyos betegségnek, csak a cukorbetegség előállapotának. Örülök, hogy sikerült ezt a súlyt elérni. ezt kellene továbbiakban mediterrán diétával tartani és mozgással. és ezen ne szorongjon. ha gyermeket szeretne, akkor kell vele továbbiakban foglalkozni, addig ez így jó, nem kell gyakran cukorterhelés, egyenlőre egyéb teendőt nem igényel.

Údv:

Tänczer Tímea

Kérdés: 2022. október 04., 12:18; Megválaszolva: 2022. október 09., 19:13
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
IR gyanú, laboreredmény
Tisztelt Hölgyem! Segítségét szeretném kérni a laboreredményemmel kapcsolatban, melyet IR gyanú miatt ajánlottak...
Inzulinrezisztencia
Tisztelt Doktornő! 35 éves férfi vagyok, 88 kg , 175 cm. Testalkatom átlagos nagyrészt hasi és combon fenéken felhalmozódott túlsúllyal. A csatolt...
Inzulinrezisztencia
Inzulinrezisztencia?
Kedves Doktornő! Terheléses cukorvizsgálaton a következő eredményt kaptam: Glükóz 0' 5,3 mmol/l Glükóz 60' 7,9...
Merckformin, igen-nem?
Kedves Doktornő! 35 éves, három gyermekes nő vagyok. 170 cm és 84 kg. Táplálkozásomat tekintve, heti kb 3 alkalommal pár falat fehér lisztes valamit...