Inzulinrezisztencia

Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi terheléses vizsgálat eredményei utalhatnak-e inzulinrezisztenciára? Glükóz 0 perces: 5.0 Glükóz 60 perces 7.7 Glükóz 120 perces: 6.0 Inzulin 0 perces: 6.1 Inzulin 60 perces: 68.7 Inzulin 120 perces: 31.9 Panaszaim: Evés utáni fázás/hidegrázás, kéz és lábzsibbadás, gyakori vizelés főleg éjjel. Többször keton-t tartalmaz a vizeletem. Előre is köszönöm a segítségét! Tisztelettel, Petra

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza inzulinrezisztencia témában

Tisztelt Kérdező! Az eredményei alapján az inzulin rezisztencia diagnózisa nem állítható fel. Abban az esetben, ha a 0’vc 6,1 és 7 közé esik, akkor felmerülhet IR, illetve az IGT (csökkent glukóz tolerancia) lehetősége. A vércukor adatok mellett az inzulinértékek is mérvadóak, az ezek alapján számolt arányok döntőek az IR szempontjából. Az éhomi inzulinszint (0’INS) akkor kóros, ha 25 µU/ml feletti, míg a 120 perces érték 45 µU/ml felett jelez problémát. A két adat – vagyis a vércukor, és az inzulinszint – képletbe helyezve megadja a HOMA – Indexet, (ez is szerepel a leletén és rendben van) ehhez mindenképpen az éhomi értékekre van szükség: éhomi vc X éhomi INS/22,5. Ezt az adatot akkor tekinthetjük kórósnak, ha az eredmény 4.4 feletti. Amennyiben az érték 2,5-4,0 közötti, akkor a 0 perces inzulin érték 2,5-szerese már az inzulinrezisztencia fenn álltát támogatja. Bár az ezzel kapcsolatos értékei rendben vannak és az IR diagnózisa ezek alapján nem állítható fel, ez a lelet egy vezerfonal és fontosak lehetnek az egyéb társ betegségek pl PCO megléte is, illetve a tünetei is, ezért érdemes lehet felkeresni egy endokrinológust panaszaival. üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Megválaszolva: 2022. július 30.

Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)

Inzulinrezisztencia felismerése
Tisztelt Doktornő! Gasztroenterológiai panaszaim miatt (minden napos hajnali éhség kb fél éve) OGTT tesztet kértek tőlem, aminek az eredménye a következő: A...
IR gyanú, laboreredmény
Tisztelt Hölgyem! Segítségét szeretném kérni a laboreredményemmel kapcsolatban, melyet IR gyanú miatt ajánlottak elvégeztetni. Laboreredményeim: Vércukor...
Inzulinrezisztencia
Tisztelt Doktornő! 35 éves férfi vagyok, 88 kg, 175 cm. Testalkatom átlagos nagyrészt hasi és combon fenéken felhalmozódott túlsúllyal. A csatolt képen...
Élet inzulinrezisztenciával
Tisztelt Doktornő! Inzulinrezisztenciával és androgént túlsúllyal kezelt beteg vagyok. Az inzulinrezisztenciára 200 grammos diétát folytatok. Nincs túlsúlyom,...
Vetélés után terherbeesés
Tisztelt Doktornő! Idén június 13-án a nőgyógyászom megállapította, hogy PCOS és inzulinrezisztenciás probléma miatt nagyon nehezen fogok teherbe esni....
Cukorterhelés eredmény
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretném kérni a cukorterhelésem kiértékelését, mert kezelőorvosomtól nem kaptam egyértelmű választ. Ezek az értékek egyértelműen arra...