Merckformin, igen-nem?

Kedves Doktornő! 35 éves, három gyermekes nő vagyok. 170 cm és 84 kg. Táplálkozásomat tekintve, heti kb 3 alkalommal pár falat fehér lisztes valamit (többnyire, ha a gyerekek meghagynak a péksütiből, vagy kéthetente anyósomnál maximum 1 szelet süteményt) . Egyébként update üzletben vásárolok édességet, amiben csak édesítő van, illetve magamnak szoktam saját túrórudit, ch csökkentett lisztből és sztíviából, eritritből sütit, palacsintát csinálni. A családban van orvos, ő javasolta a terheléses cukor és inzulin vérvételt, melynek eredményei: Éhgyomri cukor: 4,6, 60': 4.0 , 120': 4.3 Inzulin 0': 14,11 , 60': 34,07, 120': 33,60 Homa index: 2,9 A családban levő orvos azt javasolta, aki maga is inzulin rezisztens, hogy szedjek Merckformin500-at és menjek endokrinológushoz , mert szerinte ez a beeső cukor és a Homa index plusz a tünetek miatt IR-em van nekem is,. A tüneteim: Hiába eszek, eltelik kb másfél-két óra és ismét éhes vagyok. Ha ilyenkor nem eszek, nagyfokú idegesség tör rám. A túlsúlyom jelentős része a hasamon van, sokszor azt hiszik, várandós vagyok. Ezen kívül időről-időre az arcomon, kb minden hónapban cisztás pattanás keletkezik, az a bőr alatti fajta. Kérdésem, hogy valóban ennyire nincs egyetértés az endokrinológusok között abban, hogy mely eredmény kóros és mely nem? Lehet káros hatással a hasnyálmirigyre például, ha beszedem a merckformint olyan értéknél, amelyikre az egyik orvos adna, a másik pedig nem adna gyógyszert? Szeretnék lefogyni végre, mert nagyjából 2 éve a fogyókúra, diéta és az idegeskedés rondít bele az életünkbe. Köszönöm

Dr. Tänczer Tímea válasza inzulinrezisztencia témában

Kedves Kérdező!

Az éhomi inzulin szint vércukor ból kalkulált HOMA érték valóban magas, de a terheléses inzulin szintek nem jelentősen emelkedettek, inkább lassan cseng le az inzulin válasz ez magyarázza a panaszait. A metformin nem árt a diéta és a mozgás kiegészítésére, de léteznek egyéb fogyasztó indikációval felírható obezitológiia készítmények is, lehet, hogy az lenne a megoldás.

Kérdés: 2022. április 21., 16:58; Megválaszolva: 2022. április 21., 18:15
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Terheléses vizsgálat eredményei
Tisztelt Doktornő! Fél éve nem esek teherbe, ezért végeztettem el egy átfogó vizsgálatot, melynek többek között a terheléses vizsgálat is része...
Inzulinrezisztencia
Tisztelt Doktornő! A napokba inzulinrezisztencia vizsgálaton vettem részt. 160cm vagyok 57 kiló A kérdésem, hogy a terheléses eredmény jónak...
Inzulinrezisztenciára utal a leletem?...
Tisztelt Doktornő! Ez év júniusában 6 hetes terhességem vetéléssel végződött. A 6 hetes kontrollon a nőgyógyászom mindent rendben talált....
Inzulinrezisztencia szoptatás alatt
Tisztelt Doktornő! 27 éves vagyok, kb 1 éve derült ki pm alulműködésem, azóta Letroxot szedek rá, most már 100 mikrogrammot. Úgy tűnik bevált....
Forduljak orvoshoz?
Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődni szeretnék ezzel a lelettel, forduljak orvoshoz? Éhgyomri glucose 4, 9 mmol/I 60 perces glucose 5, 5 mmol/L 120...