• Terheléses cukor és inzulin értékek értékelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő/Doktor úr! 2020.07.16-án született meg a kislányom. A várandósság alatt kialakult nálam a terhességi cukorbetegség. A 24. heti kötelező terheléses cukorvizsgálaton a 120 perces értékem 7,9 lett. Korábban pedig enyhe inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam. Emiatt a 16. héten csináltak előrehozott terhelést január 21-én. A tegnapi nap (08.28.) folyamán voltam a szülést követő 6 hetes kontroll cukorterhelésen, melynek az eredménye kapcsán szeretném a segítségét kérni. Mind a cukor, mind pedig az inzulin értékek eléggé értelmezhetetlenek számomra a korábbi eredményeket látva. Szükséges valahová fordulnom az eredményem miatt? Mit javasol? Képek: http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=842IMG_20200829_152007.jpg http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=966IMG_20200829_151952.jpg Köszönöm válaszát!

        Dr. Tänczer Tímea válasza a OGTT témában

        Kedves Kérdező! Az utolsó terheléses vizsgálat eredménye nem szokványos, a kórelőzményével nehezen egyeztethető össze. A terhelés alatti alacsony vércukor- és a hozzá tartozó inzulinszintek technikai hibára, felszívódási zavarra is utalhatnak. Inzulinrezisztencia a HOMA index és a szérum inzulin szintek alapján nem áll fenn. A HbA1c is normál tartományban van. Szénhidrátanyagcsere-zavar jelenléte a fentiek alapján kizárható. A cukoroldat megfelelően készült el? Szoptat még esetleg? Továbbiakban mediterrán diéta tartása, időszakos étkezést követő 1,5 órás vércukor-önellenőrzés végzése tanácsolt. Üdvözlettel: Tänczer Tímea


        Kérdés: 2020. augusztus 29., 15:43; Megválaszolva: 2020. szeptember 07., 18:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: