• Inzulin részleges kiváltása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Főorvos Asszony! Édesanyám egyedül élő, 84 éves, I. típusú cukorbeteg. Orvosi előírásra naponta 2x kell inzulint beadnia, reggel 26, este 14 egységet. A reggeli beadásokkal nincs probléma, hétköznaponként gondozó, hétvégén a testvérem jelenlétében történik. Azokon az estéken, mikor a testvérem nem tud menni, én irányítom telefonon keresztül, mivel nem ugyanazon településen élünk. 24 órás felügyeletét akkor sem tudnánk megoldani, ha bármelyikünkhöz odaköltözne, amit egyébként határozottan elutasít. Akárcsak az idősek otthonába való költözést. Sajnos enyhén demens, már percekkel azelőtti dolgokra is egyre nehezebben emlékszik vissza, ezért az általa történő inzulin beadást meg kellene szüntetnünk. Itt merül fel a kérdés, hogy van-e bármilyen más lehetőség az esti inzulin kiváltására? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Tänczer Tímea válasza a idős beteg, 1-es típusú cukorbetegség, memória pen témában

        Tisztelt Kérdező! Igen, sajnos nehéz helyzetben vannak. Ha 1-es típusú cukorbeteg az édesanyja, akkor sajnos szükség van minimum 2x inzulin adására, lehetőség szerint étkezés előtt fél órával beadna a humán keverék inzulint. Ha az inzulin beadást technikailag jól elsajátítja, hamarosan megjelenik olyan az adagoló penre szerelhető digitális memóriával rendelkező kis segédeszköz, mely rögzíti az utolsó beadás idejét. Ha 1-es típusú, inzulin hiányos cukorbetegről van szó, akkor sajnos az inzulinkezelés nem helyettesíthető más készítménnyel. Üdvözlettel: Tänczer Tímea


        Kérdés: 2019. április 11., 15:37; Megválaszolva: 2019. április 14., 19:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: