• Tejsav acitozis

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Tanácsadó! 2 éve inzulinrezisztenciám van.43 éves vagyok. Az elmúlt fél évben romlottak laborértékeim éhgyomri 8, ezért metformin 1000mg ot kaptam az orvostól napi 3mat. Az elmúlt 10 évben nem ittam alkoholt, de a múlt hétvégén születés napi partira voltunk meghívva, ahol ittam alkoholt. Aznap nem szedtem be a gyógyszert. Másnap elég rosszúl voltam de azt hittem azért mert évek óta nem ittam.De mostmár egy hete rosszúl vagyok, rossz a látásom, krónikus fárdságom van.Sz inte alig tudok felkelni.Émelyeg a gyomrom. Most néztem utána, lehet, hogy tejsav acitózisom van? Minden tünete stimmel. A cukormérőn mért cukrom jó.Hogy tudom ezt megállapítani? Orvoshoz kell fordúlnom? Köszönettel Luca

        Dr. Szanyi Andrea válasza a laktát acidózis témában

        Kedves Kérdező! A tejsav- vagy laktát acidózis súlyos anyagcsere betegség, legtöbbször eszméletlen állapot, nehezített légzés is fennáll, azonnali sürgősségi ellátást indokol. Metformin szedőkön súlyos májkárosodás, jelentős mennyiségű alkoholfogyasztás esetén fordulhat elő. A leírt tünetek nem utalnak laktát acidózisra, gyengesége, émelygése mögött más állhat. Javaslom keresse fel háziorvosát és csináltasson egy labor vizsgálatot vérkép, vércukor, májfunkciós értékek, veseműködés vizsgálata és gyulladásos értékek irányában.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2018. augusztus 31., 19:37; Megválaszolva: 2018. szeptember 04., 20:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: