Testsúly és cukorbetegség viszonya!

Férjem évek óta cukorbeteg. Gyógyszerei Diaprel reggel 1 és Janumet reggel-este 1-1. A cukor értékei a reggeli éhgyomri általában 7-7.2 körül voltak a gyógyszerek mellett amíg dohányzott a testsúlya 78 kg 180 cm magas. 1 éve abbahagyta a dohányzást, a súlya sajnos 10 kg-val több lett ez idő alatt és a cukra megemelkedett 9-9.2 közé. Most a Hgb-A1c 6, 9! A gyógyszerét átírták és ettől kezdve xigduo 500/1000 tablettára váltották. Kérdezem, hogy ez a gyógyszer mennyire vált be eddig még nem találkoztunk olyannal aki szedné elég sok kritériumot sorol fel a tájékoztatója. Tartunk a váltástól mert két infarktus magas vérnyomás mellett elég sok gyógyszert szed. kérdés még, hogy segít-e ez a fogyásban, vagy egyáltalán a súly gyarapodás okozhatja-e a cukorérték emelkedését!?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza cukorbetegség témában

A Xigduo valóban segithet a testsuly csökkentésében.Valósziná, hogy a testsuly növekedése okozza a vércukorszint emelkedését, bár a HbAlc értéke kifejezetten jó. Javaslom, hogy fokozatosan álljon át rá.1-2 hétig csak a reggeli Janumet helyett szedje, majd ha igy nincs panasz, akkor reggel este.

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2017. április 20., 19:34; Megválaszolva: 2017. április 20., 21:49
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Okozhatja-e cukorbetegség ezeket a...
Magas vércukorszint
Merckformin XR 500 retard
Cukorbetegség kezelése
Magas vércukor reggeli után