Inzulinrezisztencia szoptatás alatt

Tisztelt Doktornő! 27 éves vagyok, kb 1 éve derült ki pm alulműködésem, azóta Letroxot szedek rá, most már 100 mikrogrammot. Úgy tűnik bevált. Viszont egy hónapja, a szokásos 3 havi kontrollon említettem az orvosomnak legújabb panaszaimat, ami alapján inzulinrezisztenciára gyanakszik. Azonnal el is kezdtem a diétát (fehér liszt, cukor es tej elhagyása, ill.a tejtermékeket sem fogyasztom, mert valószínűleg érzékeny vagyok rájuk. E hónapban megyek miatta gasztroshoz) . Kontroll csak szeptember elején lesz, akkor megyek terheléses cukormérésre is. Addig pedig szerintem felesleges dietetikushoz mennem. Viszont a szoptatás miatt nem merek egy 160 grammos diétát folytatni. Felek, elapad a tejem. Próbáltam, és állandóan éhes voltam, de meg 180-90-nél is. Szóval a kérdesem: amíg nincs véreredményem, mit javasol? Hogyan diétázzak, hogy a tejem se csökkenjen? Testmozgásról mit gondol? Jelenleg 1-2 naponta 20 perc intenzív tempójú elliptikus trénerezést tudtam beiktatni. Tudom, hogy erre a betegségre legjobb az izomépítés. (Meg az aerob mozgás) De szoptatás mellett nem kockázatos ez? Nem túl nagy a terhelés? (Kisfiam egyébként 19 hónapos) Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Ildikó Előre is köszönöm valaszat! Üdvözlettel: Ildikó

Legfrissebb cikkek a témában

Irinyi-Barta Tünde válasza Inzulinrezisztencia, Szoptatás témában

Kedves Ildikó!

Ellenőrzés és konkrét eredmények nélkül nem tanácsolom, hogy szigorú diétát folytasson, majd ha az eredmények a kezében lesznek, akkor lehet érdemi tanácsot adni a szénhidrát mennyiségét illetően. Addig is jól teszi, hogy az említett élelmiszereket/alapanyagokat kerüli, mint pl a fehér liszt (helyettesítheti teljes kiőrlésű termékekkel adott esetben) , kristálycukor (helyette természetes édesítőszereket válasszon, valamint kerülje a sok cukrot tartalmazó termékeket is, mint például üdítők, sütemények, stb.) . A sovány tej, ill. zsírszegény tejtermékek fogyasztása nem feltétlenül kerülendő inzulinrezisztenia esetén, ugyanakkor ha valóban laktózérzékeny (orvosi diagnózis szerint) , akkor szükségszerű. Fogyasszon sok zöldséget, gyümölcsöt, hiszen itt a nyári szezon, magas folyadéktartalmuk miatt segítik a tejtermelést. Húsok közül a sovány fajtákat részesítse előnyben, kerülje a félkész, és késztermékeket. Amint azt veszi észre, hogy nem elegendő gyermeke számára az anyatej mennyisége, több étel fogyasztása helyett törekedjen a nagyobb folyadékfogyasztásra, esetleg tejszaporító tea formájában is. Semmiképpen sem célszerű szigorú diétát tartania, amíg szoptat, feltéve ha a leletek alapján orvosa mást nem javasol Önnek.

A mozgás tekintetében azt tudom tanácsolni, hogy töltsön gyermekével sok időt a szabadban, amennyiben megteheti, járjanak el sétálni hosszabb távokra is, és a séta tempója legyen Ön számára fárasztó (ha a gyermek babakocsiban ül) . A súlyok emelését (izomépítést) nem tanácsolom a terhelés miatt.

Minden jót kívánok! Üdvözlettel: Irinyi-Barta Tünde

 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2016. július 14., 22:54; Megválaszolva: 2016. július 20., 21:23
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Terheléses vizsgálat eredményei
Tisztelt Doktornő! Fél éve nem esek teherbe, ezért végeztettem el egy átfogó vizsgálatot, melynek többek között a terheléses vizsgálat is része...
Inzulinrezisztencia
Tisztelt Doktornő! A napokba inzulinrezisztencia vizsgálaton vettem részt. 160cm vagyok 57 kiló A kérdésem, hogy a terheléses eredmény jónak...
Forduljak orvoshoz?
Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődni szeretnék ezzel a lelettel, forduljak orvoshoz? Éhgyomri glucose 4, 9 mmol/I 60 perces glucose 5, 5 mmol/L 120...
Inzulinrezisztencia vizsgálat...
Kedves Doktornő! Több hónapja tartó erős hajhullás miatt terheléses vércukor vizsgálaton vettem részt, melynek eredménye a következő:...