Vércukor szint - magas kilengés

Tisztelt Doktornő, Egyik reggel éhgyomorra elfogyasztottam pár pohár cukros üdítőitalt. Konkrétan 50g cukrot sikerült így bevinnem. Pár perc múlva megmértem a vércukorszintem és sajnos 10 mmol/l értéket mutatott a kijelző. Eléggé megijedtem. Ezt követően alaposan megreggeliztem és kb. 90 perc elteltével újra megmértem. Ekkor már csak 5.1 mmol/l volt az érték. Szeretném megkérdezni, hogy ez normális-e? Konkrétan az ilyesféle magas kilengés? Azóta szénhidrátot csak zöldségekből vételezek. Teljesen elhagytam a finomított liszt, cukor és gyümölcsök fogyasztását. Még tejet sem iszom a magas tejcukortartalma miatt. Legyen kedves, írja meg, mit tudok még és mit szükséges még tenni? Nagyon köszönöm. (36 éves, 177cm magas és 87 kg-os vagyok enyhén fedett hassal) Tisztelettel: László

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza vércukormérés témában

Kedves kérdező!

Az első mérés során a cukoroldat elfogyasztását követően 2 órával mért értéket kell figyelembe venni, semmiképpen a közvetlenül fogyasztás után mértet. Az 50 g cukrot (de nagy valószínűséggel nem tisztán glükózt) tartalmazó folyadék különben nem számít szabályos vércukorterhelésnek, azt 75 g glükózzal végezzük. Az Ön által végzett, egymást követő, különböző étkezések utáni méréseknek nem látom értelmét. Javasolnám, hogy történjen laboratóriumi körülmények között éhgyomri vércukorvizsgálat, majd 75 g glukóz elfogyasztását követően 2 órával egy újabb vércukorvizsgálat. Ezek eredményei alapján lehet véleményt mondani.

Kérdés: 2015. január 05., 16:59; Megválaszolva: 2015. január 08., 21:24
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Emelkedett éhgyomri cukorérték
Terhesség, keton a vizeletben
Terhességi cukorbetegség
Esti inzulin
Deflazacort Bőrgyulladásra