Diabetes? Javaslaatott kérek

Tisztelt Dr-nő. 61 éves vagyok, az éhohmi vércukrom, 7.6 kb 10 éve. Több diabetológósnál is voltam már. Azt mondták, ha az érték étkezés után nem lépi át tartósan a 10-es vércukor szintet akkor, 1200 kcl 150 g ch megtartásával ez az érték még elfogatható. Rendszeresen gyaloglók napi 4 km-5 km-es sebességgel az itthoni futópadomon. A súlyom 80 kg- 165 magasságomhoz. Tudom, hogy ez már sok, de egyenlőre nem sikerül leadnom. A szemfenéki vizsgálatom negatív. Megpróbáltam én szedni a Meforál 1000-est, de nagyon rosszul voltam tőle. Így abbahagyatták velem. Kérdésem az lenne, maradhat-e így ez az állapot? Valóban elegendő ez a diéta? A HgB A1C 7.1 Várom válaszát, javaslatát. Megtisztelő figyelemmel maradok tisztelettel: Mária

Dr. Szanyi Andrea válasza tanács témában

Kedves Kérdező! A cukorbetegség diagnózisa kimondható, ha az éhomi vércukorérték meghaladja a 7, 1 mmol/l értéket, illetve az étkezés után vagy cukorterheléssel 11, 1 mmol/l feletti értéket mérnek. Ezek alapján Ön cukorbetegnek tekinthető. Nem, derült ki, hogy a Meforal szedése milyen jellegű rosszullétet okozott. Általában hasmenéses panaszok szoktak jelentkezni, ami elkerülhető a gyógyszer adagjának fokozatos emelésével, nem egyszerre a teljes adag szedésével. Más esetben, ennek a gyógyszernek létezik lassabban felszívódó változata, ennél kevésbé jelentkeznek hasi panaszok. Ha Ön folyamatosan odafigyel az étkezésére, sikerül fogynia és mozog, sportol, a jelenlegi éhomi vércukorértéke nem emelkedik, akkor elképzelhető, hogy még évekig a jelenlegi állapot fennmarad. A javasolt diéta betartásával, valamint a rendszeres testmozgással hosszútávon elérhető testsúlycsökkenés.

Megválaszolva: 2014. november 30.

Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)

Inzulinrezisztencia felismerése
Tisztelt Doktornő! Gasztroenterológiai panaszaim miatt (minden napos hajnali éhség kb fél éve) OGTT tesztet kértek tőlem, aminek az eredménye a következő: A...
Hiperglikémia
Kedves Doktornő! Egy komplikált esetben szeretném kérni a segítségét, hosszú ideje küzdök 1-es típusú cukorbetegséggel. A kérdésem arra irányulna, hogy az...
Vércukor érték inzulinrezisztencia...
Üdvözlöm! 8 hónapja diétázok, mert IR-t diagnosztizáltak nálam. Az értékeim a következően voltak: 0 perces vc 5,1, 60 perces vc 10.3, 120 perces vc 7,3...
Diabetes interneten hirdetett...
15 éve cukorbeteg vagyok /2-es tipusú/ gyógyszeres kezelésben részesülök/Meforal 850/. Interneten különböző csodapirulákat hirdetnek, pl. Diaform +. Telefonos...
Létezik "fordított" cukorterheléses...
Kedves Dr. Keszhelyi Zsuzsanna! A kérdésem ez lenne: létezik-e "fordított" cukorgörbe? Vagyis: nekem a vénából vett vérből (labor) nem a 60. percben volt a...
Inzulinrezisztencia?
Üdvözlöm Doktornő! A következő laboreredmények születtek cukorterhelésnél: Glükóz 0': 4,90 mmol/L Glükóz 60': 8,40 mmol/L Glükóz 120': 7,30 mmol/L Inzulin:...