Terhességi diabetesz

Tisztelet Szakértő! Második gyermekemet várom, az első gyermekem 10 éve született (mind a várandósság és a szülés is probléma mentes volt). 25hét+1 napján voltam cukorterhelésen ( a 24.héttől antibiotikumos kezelést és szigorú ágynyugalmat írt elő az orvosom (fertőzés miatt 2110 értékkel). Sajnos a cterhelés nem volt megfelelő. 4, 2 2ó elteltével 8, 1 értéket kaptam (referencia é: 3, 9-7, 8), az orvosom (160g/nap szénhidrátnál nem több) diétát írt elő. Próbálkozom...most már vércukor szint mérővel ellenőrzöm, hogy megfelelően korrigáltam az étkezésemet. 5-6 adagban eszem naponta, úgy kell megválasztanom az étrendemet, hogy gyorsan felszökik a gyomorsavam is. Erre elsődlegesen 8, 8Ph lúgos vizet iszom. Kivétel reggel, 2dl rizstejben kevés kávé, ez segít a mindennapos wc-ben. Kérdésem lenne: a mennyiség fogyasztás is befolyásolja a cukor megemelkedését, vagy csak az étel tartalma? Pl. reggel éhgyomor 6:30 4, 4 reggeli: tojás rántotta, 2db bébi paradicsom, 1/4 korpás zsemle + 2dl rizstejes kávé 1ó elteltével 7:30 7, 9 --- orvosom kérése volt, hogy méréssel max. 7, 5 legyen a legmagasabb érték. Mit csinálok rosszul? Előre megköszönve válaszát: Aneg

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza a terhességi diabetes témában

Kedves Kismama! Valószínű a fertőzés és a kevesebb mozgás is hozzájárult ahhoz, hogy magasabb lett a vércukorértéke a cukorterhelés során. Valóban ilyenkor 160-180 gr CH-t szoktunk előírni napi 5-6 étkezésre elosztva. Természetesen az elfogyasztott szénhidrát mennyisége is számít. Úgy tudom a rizstejből is 1 dl kb 5 gr CH-t tartalmaz. A 1/4 zsemle se sok, max. 10 gr CH. A tojás és a paradicsom nem számolandó. Ezek szerint kb. 20 gr CH elfogyasztása után is eléggé megemelkedik a vércukorértéke. Egyébként ugyanaz a szénhidrátmennyiség reggel emeli meg jobban a vércukorértékeket, mint mondjuk délben vagy este. ( Ennek magyarázatába most nem kezdek bele, mert hosszú)Ezért azt szoktuk tanácsolni, hogy (rizs)tej helyett inkább kefirt vagy joghurtot fogyasszon reggelire az nem emelné meg ennyire a vércukor-szintet.Kenyérből is esetleg teljes kiőrlésűre ( Graham) kellene váltani, mert néha csak minimális a korpamennyiség, amit a fehér lisztbe szórnak, nem lassítja kellően a széhidrátok felszívódását. Ismételten 7, 5 mmol/l feletti értékeknél inzulinadás jön szóba.

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2014. június 04., 08:07; Megválaszolva: 2014. június 09., 21:04
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Emelkedett éhgyomri cukorérték
Terhesség, keton a vizeletben
Terhességi cukorbetegség
Esti inzulin
Deflazacort Bőrgyulladásra