Fogyás cukorbetegség mellett?

Jó napot! A párom nevében írok. Az lenne a problémám, hogy 4éve cukorbeteg, és az eredet súlya 47kg volt, és az utóbbi években ez felment 65 re. Szeretne legalább 10 kilót leadni, viszont már mindent kipróbáltunk, heti 4x konditerembe jár, súlyzós edzéseket is végez( ezt azért, hogy feszessé tegye bőrét, max félóra, háromnegyed óra szokott lenni), illetve nagyon sok aerob, kardióedzés.60-120 percben terjedő egy nap. AZ étkezése nagyjából rendbe van, 2éve nem eszik kristálycukrot, édesítőt fogyaszt, semmi féle lisztes dolgokat, semmiféle süteményt(néha becsúszik, ritkán) teljes kiörlésű dolgokat eszik.Tehát semmi olyat nem fogyaszt el ami hízásra késztetné.Volt amikor egy nap csak 20-30 szénhidrátot fogyasztott, és a cukrához 75 kellene, de nem volt rosszul, semmi baja nem volt, de nem is veszített súlyából.1000-1200kalóriákat eszik egy nap. Szinte semmit, tojást, tk. kenyeret(félszeletet max 1 szeletet 1nap) húst (ch nélkülit) sajt, hal, túró, tehát a napi ch most olyan 100körül van mert fentebb vittuk, az anyagcsere miatt, mert nagyon belassult, már naponta 1x van. A menstruációja is hónapok óta 2-3 heteket késik( épp most is 2hetet). Annyit ért el, hogy 61kgra lefogyott, de utána 1honapon belül 65, és akármit teszünk nem segít. Ez már lelkileg és kikészíti nagyon megváltozott, nagy stresszben is él, a vizsgák miatt, a teste miatt. A cukrával kapcsolatban reggel 1x, délben 1x, este felé 2x szúrja magát. Zöldségeket is rengeteget eszik. Gyümölcsöt hetente kb 1-2 narancs vagy alma, a benne lévő gyümölcscukor miatt. Nyári szünetben egy nap, több kilométereket (10-15) futott, rengeteget küzd ez ellen, nem zabál össze vissza. És a lényegre térve, én valamilyen betegségre gyanakodnék. Sokat segítene ha elmondaná, hogy mit kellene tennünk, mert semmi olyat nem tesz amitől híznia kellene. Köszönöm előre is! Üdv!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza a cukorbetegség témában

Kedves Kérdező! Először is: milyen magas a párja. Lehet, hogy 47 kg-al alultáplált volt, amikor kialakult a diabétesz. Az életkor és az inzulinok alapján párja inkább 1-es tipusú diabéteszes lehet. Emellé gyakran társul autoimmun alapon pajzsmirigy alulműködés, ami hizáshoz vezethet.TSH értéket kellene ellenőrizni, ha eddig nem néztek volna. A hízás másik oka lehet az is, hogy erősit és nőtt az izommennyisége, vagy az hogy talán este étkezik inkább. Előfordulhat, hogy mégis "mellénassol", amiről ön se tud. Az alacsony CH bevitelre törekvés miatti túlzott fehérje bevitel se egészséges! Korrektül fel kellene mérni a táplálkozási szokásokat, -mennyiség, minőség, időpontok -és egy dietetikus segitségét kérni. Gondolom párja jár diabetológia szakrendelésre, ott kellene erről beszélni.

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2014. április 24., 20:03; Megválaszolva: 2014. április 28., 20:40
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Emelkedett éhgyomri cukorérték
Terhesség, keton a vizeletben
Terhességi cukorbetegség
Esti inzulin
Deflazacort Bőrgyulladásra