IR-terhelés után kapott cukor és inzulin értékek

Tisztelettel egy mérési eredmény megértésében kérem a segítségét. Inzulin rezisztenciát diagnosztizáltak nálam kb 1, 5 éve...erre 3*850 metfogamma-t szedek és diétázom (160-180gr) Az első eredményeim 0', 60' és 120'-ben cukor: 6.5 9.3 9.3 inzulin: 15.1 52.1 89.3 és a mostaniak: cukor: 5.8 7 6.7 inzulin: 18.5 6.6 2.79 mindkét eredmény 75 gr-os terhelés után készült. Segítségét előre is köszönöm!

Dr. Brasnyó Pál válasza inzulinrezisztencia témában

Kedves Kérdező!

Az első terheléses vizsgálat eredménye cukorbetegség megelőző állapotot mutatott (emelkedett éhgyomri glukóz és csökkent glukóz tolerancia) . A második terhelésnél már javultak a glukóz értékek, az első érték a metabolikus szindróma kritériumát éri el, a 120 perces érték a normál tarományban van, de az inzulinrezistencia mértéke (kalkulált HOMA IR alapján) még emelkedett. Tehát javulás látszik ezek alapján. De természetesen komplex módon kell vizsgálni az anygavsereváltozásoka (vizsgálni kell a társuló betegségeket is, azok változását (pl magas vérnyomásbetegség, emelkedett vérzsírértékek stb) , így ezt a kezelő orvossal is egyeztetni kell

Dr. Brasnyó Pál
Dr. Brasnyó Pál Belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Kérdés: 2012. november 07., 09:28; Megválaszolva: 2012. november 08., 11:08
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Inzulinrezisztencia
Merckformin, igen-nem?
Kedves Doktornő! 35 éves, három gyermekes nő vagyok. 170 cm és 84 kg. Táplálkozásomat tekintve, heti kb 3 alkalommal pár falat fehér lisztes valamit...
Terheléses vizsgálat eredményei
Tisztelt Doktornő! Fél éve nem esek teherbe, ezért végeztettem el egy átfogó vizsgálatot, melynek többek között a terheléses vizsgálat is része...
Inzulinrezisztencia
Tisztelt Doktornő! A napokba inzulinrezisztencia vizsgálaton vettem részt. 160cm vagyok 57 kiló A kérdésem, hogy a terheléses eredmény jónak...
Inzulinrezisztenciára utal a leletem?...
Tisztelt Doktornő! Ez év júniusában 6 hetes terhességem vetéléssel végződött. A 6 hetes kontrollon a nőgyógyászom mindent rendben talált....