Ingadozó vércukorszint Actrapid és Lantus mellett

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 24 éves egyetemista vagyok, 12 éve inzulinnal kezelt cukorbetegségem van. Jelenleg Actrapid (10-11-10) és Lantus (reggel 34) inzulint kapok. A HbA1c értékem 7, 8 volt legutóbb, de régóta ilyesmi értékek vannak. Sportolni néha futok, esetleg ritkán úszás de ezt is rendszertelenül ha éppen jut rá időm. Vércukrom nagyon ingadozó, a mai nap során pl 16, 8as éhomi érték volt, és utána több inzulin hatására sem ment le (reggeli 10 helyett 15 egységet adtam, majd 1 óra múlva reggeliztem, utána 1 órával mértem a cukrom 17, 7 így még adtam be 5 plusz egységet az Actrapidból, és még így is csak 15re ment le, és az éhségérzetem ugyanúgy megvan) ugyanakkor előfordulnak tartósan alacsony értékek is, nemrég volt hypoglikémiás rosszullétem, eszméletvesztés nem volt de zavart volt a beszédem. Átlagos értékeim ritkán vannak, általában ez a két szélsőség van, 1-2 napig bármennyit eszek mindig alacsony ilyenkor csökkentem az inzulint de nem sokkal, utána 1-2 napig kevesebbet eszek és jóval több inzulint adok be mégse csökken le a cukrom. Mit tanácsol mivel lehetne az ingadozást megszüntetni, illetve a normális értékre beállítani a cukrom? (étkezésről még annyit hogy 3-szor 4-szer étkezem, illetve ha alacsony a cukrom akkor még eszek valamilyen szénhidráttartalmú ételt, előfordul h az étkezések nem esnek egy időpontba a napok folyamán, valamint diabetikus édességeket is szoktam fogyasztani) Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza ingadozó vércukorszint témában

Több probléma is felmerülhet a kezelésben. Az említett Actrapid gyors hatású ún. humán inzulin, hatástartama miatt beadás után 20-30 percet kell várni az étkezésig, átlagosan 5-6 órás hatástartama miatt a napi háromszori adás mellett három fő étkezés, valamint 2 kis étkezés(tízórai, uzsonna) szükséges. Ezeken túl azonban felmerül a gyakori alacsony vércukorérték túlkorrigálása, aminek köszönhető lehet a tartós magas vércukorszint. Mivel az étkezések között eltelt idő változó, előfordulhat, hogy az inzulinhatások összeadódva alacsony vércukorértékeket okoznak. Amiket felvázoltam, lehetőségek, a tényleges okok kiderítése, a pontos vércukor beállítás, étrend pontos megbeszélése (esetleges inzulinváltás) miatt mindenképpen mihamarabb keresse fel kezelőorvosát.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2012. szeptember 07., 11:03; Megválaszolva: 2012. szeptember 07., 17:17
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Cukorbetegség , IR
Xultophy hasznalata
Vércukorszint
HOMA vizsgálat kiértékelése
32.hetes kismama cukorterhelés