• Csontritkulás folyt-folyt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szamosi Szilvia doktornő! Mint korábban írtam, l.csigolyáimban kb. változatlan a csontsűrűség, de a csípőmben erősen romlott, holott gyógyszert szedek (a konkrét adatokat megírtam). A reum.orvos elküldött vér-vizelet vizsg-ra, miszerint az OSZTEOKALCIN 8,2 ng/ml (ref.: 15-46); a BÉTA-CROSSLAPS 34,48 ng/l (ref. nincs); a 25 OH 47,40 nmol/l Az orvos erre azt mondta: ne szedjem tovább a Calcisedront, csak Calciumot és D vitamínt, de azt többet, napi 1000 mg/NE-t. Szeretném érteni a laboreredményt: azt jelenti, hogy csontépítésem olyan, mint egy gyereké és a bontásom pedig kicsi? De akkor hogyan/miért csökken a BMD-m? Konkrét választ szeretnék a kérdésemre, ha lehet. Tisztelettel Éva

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a csontritkulás témában

        Tisztelt KÉrdező! A csontépítéssel kapcsolatos osteokalcin alacsonyabb, a bontásból származó béta-crosslaps viszont nem magasabb, ezek azt jelentik, hogy nem gyorsult fel a csontanyagcsere, és ez alapján legalábbis, hatékony volt az Ön eddigi gyógyszeres kezelése. A BMD alapján viszont nem. Több tényező is befolyásolja a csontsűrűséget, a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, vese működése is. A D-vitamin szint függ attól, hogy télen, vagy nyáron mérik, A fenti érték a nyárinak az alsó határán van, télinek megfelelő. Egyébként ezek alapján én tovább adnám a csontbontást gátló gyógyszert a kálcium és D-vitamin mellett, mérlegelve az összes paramétert. Valójában ennek a BMD csökkenésnek nincs akkora jelentősége, mint ahogyan Ön gondolja. Itt több paramétert kell figyelembe venni, és azok alapján megbecsülni a törési rizikót. Ennek becslésére fejlesztették ki a FRAX pontozási rendszert, lehet, hogy a későbbiekben inkább ez fog előtérbe kerülni. Hiszen nem csak az a lényeg, hogy pontosan mennyi a csont sűrűsége, mert ha valaki pl. emellett egész nap fekszik, akkor nem fognak eltörni a csontjai. Ez csak egy példa volt, természetesen nem Önre vonatkozik.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. október 12., 17:56; Megválaszolva: 2011. október 14., 21:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor nő/ úr!51 éves vagyok és csontsűrűség vizsgálaton a gerinc T-score -2,9 tehát osteoporosist, a csípőknél pedig osteopeniát állapítottak meg.Kérdésem: vitaminokkal és más étrend kiegészítőkkel megállítható esetleg...