Csontritkulás folyt-folyt

Tisztelt Szamosi Szilvia doktornő! Mint korábban írtam, l.csigolyáimban kb. változatlan a csontsűrűség, de a csípőmben erősen romlott, holott gyógyszert szedek (a konkrét adatokat megírtam) . A reum.orvos elküldött vér-vizelet vizsg-ra, miszerint az OSZTEOKALCIN 8, 2 ng/ml (ref.: 15-46) ; a BÉTA-CROSSLAPS 34, 48 ng/l (ref. nincs) ; a 25 OH 47, 40 nmol/l Az orvos erre azt mondta: ne szedjem tovább a Calcisedront, csak Calciumot és D vitamínt, de azt többet, napi 1000 mg/NE-t. Szeretném érteni a laboreredményt: azt jelenti, hogy csontépítésem olyan, mint egy gyereké és a bontásom pedig kicsi? De akkor hogyan/miért csökken a BMD-m? Konkrét választ szeretnék a kérdésemre, ha lehet. Tisztelettel Éva

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szamosi Szilvia válasza csontritkulás témában

Tisztelt KÉrdező!

A csontépítéssel kapcsolatos osteokalcin alacsonyabb, a bontásból származó béta-crosslaps viszont nem magasabb, ezek azt jelentik, hogy nem gyorsult fel a csontanyagcsere, és ez alapján legalábbis, hatékony volt az Ön eddigi gyógyszeres kezelése. A BMD alapján viszont nem. Több tényező is befolyásolja a csontsűrűséget, a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, vese működése is. A D-vitamin szint függ attól, hogy télen, vagy nyáron mérik, A fenti érték a nyárinak az alsó határán van, télinek megfelelő.

Egyébként ezek alapján én tovább adnám a csontbontást gátló gyógyszert a kálcium és D-vitamin mellett, mérlegelve az összes paramétert. Valójában ennek a BMD csökkenésnek nincs akkora jelentősége, mint ahogyan Ön gondolja. Itt több paramétert kell figyelembe venni, és azok alapján megbecsülni a törési rizikót. Ennek becslésére fejlesztették ki a FRAX pontozási rendszert, lehet, hogy a későbbiekben inkább ez fog előtérbe kerülni. Hiszen nem csak az a lényeg, hogy pontosan mennyi a csont sűrűsége, mert ha valaki pl. emellett egész nap fekszik, akkor nem fognak eltörni a csontjai. Ez csak egy példa volt, természetesen nem Önre vonatkozik.

Kérdés: 2011. október 12., 17:56; Megválaszolva: 2011. október 14., 21:20
Kérdések és válaszok: Csontritkulás
Osteoporosis
Érdeklődni szeretnék, hogy az alább megadott értékeim mennyire súlyosak. Lumbalis gerinc (L2-4) g/cm2 0, 6140 Z-score: -3, 06 T-score: -4, 16 Bal...
Csontritkuás gyógyszer nélkül
Tisztelt Doktor nő/ úr! 51 éves vagyok és csontsűrűség vizsgálaton a gerinc T-score -2, 9 tehát osteoporosist, a csípőknél pedig osteopeniát...
osteoporosis
Protelos forgalmazása megszűnt. Biszfoszfonát tartalmú gyógyszereket nem bírom a mellékhatások /homályos látás, álkapocs fájdalom/ miatt. Mit...
Vélemény kérése a Protelos...
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A tanácsát szeretném kérni a Protelos gyógyszerrel kapcsolatban. 58 éves vagyok. Sajnos nagyon korán, 42 éves koromban...
Csontritkulás Mértéke
Tisztlet Doktornő! 57 éves vagyok. Csontritkulást állapítottak meg dexa vizsgálattal melynek értéke T-SCORE -4, Z-SCORE -2.9 gerincen...