• Vesekő - csontritkulás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        17 éves koromban 3 vesekövet diagnosztizáltak nálam. Korábban is volt már problémám (7 - 11 éves koromban) kisebb kővel és homokkal ami magától távozott. A vizsgálatok során a hyperparathyreosis-t kizárták. 18 éves koromban elvégeztek egy csontsűrűség vizsgálatot aminek az eredménye alkaron: Alkar ODM: BMC-Z:-1, 802 BMC_T:-3, 781 BMD-Z:-1, 871 A laborvizsgálataim mind teljesen normális eredményeket mutattak. A kérdésem az lenne, hogy a csontsűrűség vizsgálat mennyire vehető komolyan? (Mivel úgy hallottam hogy abban a korban még nem a szokásos értékek a mérvadóak.) És ha ezek az értékek tényleg ilyen súlyos csontritkulást jeleznek akkor a vesekő okozza a csontritkulást vagy fordítva? (A vesekő okai közül nem zárhatóak ki az életmódbeli okok. Kevés folyadék, kevés kálcium és nem változatos táplálék.)

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a csontritkulás témában

        Tisztelt KÉrdező! A vesekövesség okaként valószínűleg életmódbeli eltérések jelehetőek meg,, meg kell nézni, hogy nincsen-e magasabb hugysavszint, stb. Ha a laborvizsgálatok negatívak, nincs mellékpajzsmirigy túlműködés, valószínűleg nincs összefüggésben a vesekő a csontritkulással, vagy legalábbis nem direkt függenek össze. A csontritkulás legmegbízhatóbban a gerincen és a combcsonton lehet mérni, így ezt a vizsgálatot kellene előnyben részesíteni. Valóban fiataloknál nehéz a referenciát is meghatározni, de ez általában működik.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2011. január 10., 00:39; Megválaszolva: 2011. január 12., 22:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        D vitaminnal szedésével kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy mennyi az a napi mennyiség,amit károsodás nélkül szedni lehet. Én évek óta (6-7 éve )D3 vitamint szedek minden nap 1 db-ot. Két éve csináltatott vérlelet szerint a D vitammin...
        Melyik a jobb értékű lelet: totál T-score 0.89, vagy 1.91? Tehát,ha elsőről változott az érték három év múlva másodikra, akkor javult,vagy romlott a csontsűrűségem? Köszönöm