Csontritkulás

Tisztelt Dr. Szamosi Szilvia. Egy kérdéssel fordulnák Önhöz. Tavaly májusban derült ki Myasthenia gravis (súlyos izomgyengeség) betegségem. Előtte 3 évig félrekezeltek, mire a megfelelő helyre Debrecenbe kerültem addigra már súlyosak voltak a tüneteim. Többféle kezelést kaptam, de végül a szteroid kezelést alkalmazták (64 mg-ot szedtem, jelenleg 12 mg-ra lett csökkentve), ami csontritkulást okozott és ennek következményeként pedig csigolyatörésem lett (3 ágyéki csigolya). Feküdni hónapok óta nem tudok, csak félig ülő helyzetben alszom, az ülés és a felállás is nehezen megy, járni segítséggel tudok, gurulós járókeretet és hosszú fűzőt (F20-as) használok. A testmagasságom jelentősen csökkent, a hátam görbe és a hasam is elég nagy lett, ami nagyon zavar, hogy folyamatos nyomást érzek a bordáimnál a gyomortájékon. A kérdésem az lenne, hogy ezen lehet e javítani, ha igen akkor hogyan (hasszorító stb.? ) és mit tehetek? Olyan érzés mintha a hasam húzna előre és nehezen tudom tartani magam. A has visszahúzodik e? A tartásomat mivel tudom javítani? Segítségét és tanácsait előre is köszönöm. Tisztelettel: Kovács Anita

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szamosi Szilvia válasza a csontritkulás témában

Tisztelt Kérdező! Ha ilyen súlyos csontritkulása alakult ki törésekkel, mindenképpen keressen fel egy reumatológiai rendelést. Szükséges volna még egy csontritkulás vizsgálat (DEXA), és valószínűleg lesz lehetőség olyan gyógyszer (Forsteo) felírására 1 vagy másfél éven keresztül, mely nagyon hatékony injekciós forma, és jelnetős fájdalomcsillapító hatása is van!

Kérdés: 2010. szeptember 09., 15:21; Megválaszolva: 2010. szeptember 16., 10:05
Kérdések és válaszok: Csontritkulás
D vitamin adagolása
D vitaminnal szedésével kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy mennyi az a napi mennyiség,amit károsodás nélkül szedni lehet. Én évek óta (6-7...
Melyik jobb?
Melyik a jobb értékű lelet: totál T-score 0.89, vagy 1.91? Tehát,ha elsőről változott az érték három év múlva másodikra, akkor javult,vagy...
van-.e csontritkulásom?
elmentem csontritkulás mérésre, sajnos a kapott eredményekhez nem értek.Bemásolom az eredményeket:DXA Area/cm2/ BMC/G/ BMD/G/CM2/ T-SCORE Z SCORE NECK...
Patológiás bordatörések
T. Doktornő! 39 éves nő vagyok, túlsúlyos. Januárban megroppant az egyik bordám, jobb oldalt a mell alatti részen, trauma közvetlenül nem érte...
DEXA lelet értékelése
Tisztelt Doktornő! Próbáltam csatolni, a Dexa leleteimet, de folyton kiirta hogy túl nagy. Ezért idemásolom: (Nagyváradon, Romániában...