• csontritkulás-hátfájás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Anyósom 53 éves és most diagnoztizáltak nála nagy fokú csontritkulást. Kapott Kálcium infúziót, 1 éves adagot, ezt követően majd 5 napig nagy láza volt, és erre rá 3 hétre elkezdett fájni a csigolyák melletti terület a derekán meg a csípője. (megjegyzem az infúzió előtt nem volt hátfájása) Azóta már dolgozni is nehezen tud, annyira fáj a háta. Kapott szteroid innekciót ami ideig-óráig elmulasztotta a fájdalmát de utána megint visszajött. A csontritkulásra szed még Kálciumot meg D3 vitamint. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e, hogy lehet-e a hátfájás a kezelés következménye? Milyen gyógymód lenne, hogy ez az "izületi fájdalom" (hátfájás) elmúljon?

        WEBBeteg szakértő válasza a csontritkulás témában

        Tisztelt Kérdező!

        A kalcium infúzió valószínűleg téves információ, az Aclasta nevű gyógyszer az, amelyet csontritkulásra adunk infúzió formájában, és évente kell ismételni. Az Aclasta infúziót követően néhány napon keresztül (átlagosan 3 napig) jelentkezhetnek enyhe influenzaszerű tünetek, ízületi- és izomfájdalmak, melyek spontán, vagy fájdalomcsillapító hatására megszűnnek. Ha ilyen hosszú ideig elhúzódik ez a nagyfokú fájdaalom, akkor ki kell vizsgálni! Sajnos lehet, hogy véletlenszerűen pont a gyógyszer beadásávaal egyidőben jelnetkezett teljesen független panasz, pl. háti csigolya összeroppanás, vagy egyéb fertőzés.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-06-07 13:18:01; Megválaszolva: 2010. június 07., 13:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Érdeklődni szeretnék, hogy az alább megadott értékeim mennyire súlyosak. Lumbalis gerinc (L2-4) g/cm2 0,6140 Z-score: -3,06 T-score: -4,16 Bal combnyak g/cm2 0,5980 Z-score: -1,01 T-score: -2,19 Jelenleg Optirize 75 mg-ot szedek havi 2 tablettát...
        Tisztelt Doktor nő/ úr!51 éves vagyok és csontsűrűség vizsgálaton a gerinc T-score -2,9 tehát osteoporosist, a csípőknél pedig osteopeniát állapítottak meg.Kérdésem: vitaminokkal és más étrend kiegészítőkkel megállítható esetleg...