Kálciumpótlás calcium-oxalat összetételű vesekő esetén

Tisztelt Doktorno/Doktor Ur,

Nehany eve kezdodo csontritkulast allapitottak meg nalam, (55 eves vagyok) . Par evig Livial-t szedtem. Milyen keszitmenyt hasznalhatok  (egeszseges, kalciumdus taplalkozas mellett) , amivel megallithatom, kesleltethetem a folyamatot annak ismereteben, hogy mindket vesembol calcium-oxalat osszetetelu veseko urult?

Izuleti kopasom is van, jelenleg DONA port szedek.

koszonettel

A. Eva

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza csontritkulás témában

Kedves Éva!

Az OEP rendelkezés szerint a reumatológus csak akkor írhatja a csontritkulásra hatékony gyógyszerek egyikét, ha mellette dokumentáltan történik kálcium és D vitamin pótlás is. Ha egy alkalommal volt vesekövesség, és nem visszatérő jelenség, akkor meg lehet próbálni kálcium citrát tartalmú készítményt másnaponta szedni. Sajnos ha emellett is jelentkezik vesekő, akkor nem lehet tovább szedni a kálciumot, azonban ez nem jelenti azt, hogy a csontritkulásra ható gyógyszert is le kellene állítani. Úgy gondolom, hogy valahogy így lehet kikerülni az egyébként nem túl logikus rendeletet.  Persze ezeket a gyógyszereket csak akkor írhtaják fel Önnek, ha a csontritkulás vizsgálat során a Tscore értéke -2, 5 alatt volt. Ha nem, akkor az egészséges táplálkozáson kívül mást nem kell szednie! Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia

Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Kérdés: 2009. július 17., 11:07; Megválaszolva: 2009. július 17., 11:07
Kérdések és válaszok: Csontritkulás
Osteoporosis
Érdeklődni szeretnék, hogy az alább megadott értékeim mennyire súlyosak. Lumbalis gerinc (L2-4) g/cm2 0, 6140 Z-score: -3, 06 T-score: -4, 16 Bal...
Csontritkuás gyógyszer nélkül
Tisztelt Doktor nő/ úr! 51 éves vagyok és csontsűrűség vizsgálaton a gerinc T-score -2, 9 tehát osteoporosist, a csípőknél pedig osteopeniát...
osteoporosis
Protelos forgalmazása megszűnt. Biszfoszfonát tartalmú gyógyszereket nem bírom a mellékhatások /homályos látás, álkapocs fájdalom/ miatt. Mit...
Vélemény kérése a Protelos...
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A tanácsát szeretném kérni a Protelos gyógyszerrel kapcsolatban. 58 éves vagyok. Sajnos nagyon korán, 42 éves koromban...
Csontritkulás Mértéke
Tisztlet Doktornő! 57 éves vagyok. Csontritkulást állapítottak meg dexa vizsgálattal melynek értéke T-SCORE -4, Z-SCORE -2.9 gerincen...