Kálciumpótlás calcium-oxalat összetételű vesekő esetén

Tisztelt Doktorno/Doktor Ur,

Nehany eve kezdodo csontritkulast allapitottak meg nalam, (55 eves vagyok). Par evig Livial-t szedtem. Milyen keszitmenyt hasznalhatok  (egeszseges, kalciumdus taplalkozas mellett), amivel megallithatom, kesleltethetem a folyamatot annak ismereteben, hogy mindket vesembol calcium-oxalat osszetetelu veseko urult?

Izuleti kopasom is van, jelenleg DONA port szedek.

koszonettel

A. Eva

 

WEBBeteg szakértő válasza csontritkulás témában

Kedves Éva! Az OEP rendelkezés szerint a reumatológus csak akkor írhatja a csontritkulásra hatékony gyógyszerek egyikét, ha mellette dokumentáltan történik kálcium és D vitamin pótlás is. Ha egy alkalommal volt vesekövesség, és nem visszatérő jelenség, akkor meg lehet próbálni kálcium citrát tartalmú készítményt másnaponta szedni. Sajnos ha emellett is jelentkezik vesekő, akkor nem lehet tovább szedni a kálciumot, azonban ez nem jelenti azt, hogy a csontritkulásra ható gyógyszert is le kellene állítani. Úgy gondolom, hogy valahogy így lehet kikerülni az egyébként nem túl logikus rendeletet.  Persze ezeket a gyógyszereket csak akkor írhtaják fel Önnek, ha a csontritkulás vizsgálat során a Tscore értéke -2, 5 alatt volt. Ha nem, akkor az egészséges táplálkozáson kívül mást nem kell szednie! Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 17.

Kérdések és válaszok: Csontritkulás

Csontritkulás gyógyítása, életminőség...
Tisztelt Doktornő! Édesanyám 1 hónappal ezelőtt Salgótarjánban reumatológiai kórházi kezelések alatt állt, de sajnos nem javult az állapota. Csontritkulása is...
Csontritkulás Frax index
Tisztelt Doktor NŐ! 2023. május 05-én voltam csontsűrűség vizsgálaton. Gerinc: -0,9; Combcsont: -2,5 BMD: 0,570 Magas Frax érték: 11%. 6,2% - 10 év 2023. május...
Ki kell-e vizsgáltatnom a magasságom...
Tisztelt Doktornő! A csontjaimmal soha semmi problémám nem volt. Csonttörésem sem volt. 2018-ban 185 cm. magas voltam, jelenleg pedig 176cm. vagyok, és 81...
Milyen vizsgálatot javasol?
Tisztelt Címzett! 7 évvel ezelőtt csontritkulást diagnosztizáltak nálam, és az okként a születésem óta fennálló laktózérzékenysegemet jelölték meg. D-D...
Csontritkulás
Én kérdeztem a T-score eredményről tisztelt Doktornő, és nagyon szépen köszönöm pontos válaszát! Pozitív előjelű eredményekről van szó. /2016-ban 0.89, 2019...
Csontritkulás
Kedves Doktornő! Csontsűrűség eredményem /fem -3,2/ tavaly óta 0,5 tizedet romlott. A reumatológus kérte a ca/kreatinin hányados vizsgálatát. Ref. érték 0,11...