Csontritkulás kezelése

Tisztelt doktor! 30 éves férfi vagyok, pajzsmirigy alulműködés miatt kezelnek már 4 éve. Tavaly kiderült hogy csontritkulásom van, egyik csigolyám eldeformálódott tőle. 1 éve szedek béres kálciumot, vitamin D3 1000 NE-t. TRABECAN-TEVA is szedtem de a második doboz megkezdése után napokig fájt a gyomrom tőle és abbahagytam. Az új vizsgálat szerint egy év alatt minimálisan javult csak a csontsűrűségem. Béres kálcium és d-vitamin helyett lehet szedni komplex készítményt a kezelésemre? Pl: Tovita+D3 vitamin csonterősítő tabletta, Calcitrio, Calcivid. Azt olvastam hogy a magnézium, cink, foszfor stb. anyagok is fontosak a csontépítéshez a mozgás mellett. Ezt a Tovita+D3 vitamint találtam amiben a kálciumon és d-vitaminon kívül több kiegészítő is van. Köszönöm a válaszát!

Dr. Puskás Réka válasza csontritkulás témában

Kedves Kérdező!

Csontritkulás alapkezelésére napi 1000 NE D vitamint és 1200 mg kálciumot javaslunk naponta. Az mindegy, hogy kombinált készítményt, vagy külön tablettákat szed. Kiegészítő magnézium, cink, foszfor stb. nem tartozik szorosan a csontritkulás kezelésébe, hatásuk nagy beteganyagon nem bizonyított (ettől még lehet.)

A mozgás nagyon fontos, ez része a kezelésnek. Ha a tabletta szedésével gondja volt, keresse fel a felíró orvost, vannak más szerek is, amit mellékhatás esetén lehet adni.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2014. szeptember 15., 16:37; Megválaszolva: 2014. szeptember 19., 16:24
Kérdések és válaszok: Csontritkulás
Osteoporosis
Érdeklődni szeretnék, hogy az alább megadott értékeim mennyire súlyosak. Lumbalis gerinc (L2-4) g/cm2 0, 6140 Z-score: -3, 06 T-score: -4, 16 Bal...
Csontritkuás gyógyszer nélkül
Tisztelt Doktor nő/ úr! 51 éves vagyok és csontsűrűség vizsgálaton a gerinc T-score -2, 9 tehát osteoporosist, a csípőknél pedig osteopeniát...
osteoporosis
Protelos forgalmazása megszűnt. Biszfoszfonát tartalmú gyógyszereket nem bírom a mellékhatások /homályos látás, álkapocs fájdalom/ miatt. Mit...
Vélemény kérése a Protelos...
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A tanácsát szeretném kérni a Protelos gyógyszerrel kapcsolatban. 58 éves vagyok. Sajnos nagyon korán, 42 éves koromban...
Csontritkulás Mértéke
Tisztlet Doktornő! 57 éves vagyok. Csontritkulást állapítottak meg dexa vizsgálattal melynek értéke T-SCORE -4, Z-SCORE -2.9 gerincen...