• Csontritkulás - Gyermekvállalás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Szakorvos! 36 éves, 160 cm magas, 50 kg testsúlyú nő vagyok. 5 évvel ezelőtt lupuszt diagnosztizáltak nálam, de 20 éves korom óta voltak olyan tüneteim, amelyeknek az okát éveken át nem találták, így valószínűleg már akkor is ez betegség okozta a panaszaimat. Az alapbetegségem miatt gyógyszert 5 éve szedek, kezdetben Medrolt (6 mg) és Imurant (2*50 mg), de jelenleg már csak 4 mg Medrolt. 2 évvel ezelőtt egy traumás törést követően DEXA vizsgálattal csontritkulást állapítottak meg. Ennek BMD értékei a gerincemen: L1 0, 661; L2 0, 788; L3 0, 832 L4 0, 794. A csípőmön: Neck 0, 52; Troch 0, 5; Inter 0, 774; Total 0, 642; Ward's 0, 525. Ezt követően Fosavance kezelés indult napi 500 mg kalciummal. Pár hónap után, mivel állandó fejfájásom volt tőle, valamint a párommal babát szeretnénk - az akkori kezelőorvosommal egyeztetve - a Fosavance-t elhagytam és azóta napi 2000NE D3 vitamint, illetve a kalciumot szedem. 2 éve a D vitamin szintem csak 50 nmol/l volt, mostanra már 130 nmol/l lett. Azonban a mostani DEXA kontroll vizsgálatom nagyon elkeserített. A combnyaki T-score javult ugyan -3-ról -2, 8-ra, de a BMD a Ward’s ponton csak 0, 439 a korábbi 0, 525-tel szemben. Még jobban aggaszt az L4-es csigolyám, ahol 0, 686-ra csökkent, a korábbi 0, 794-ről. Ez már -3, 4-es T-score! Hogyan lehet, hogy míg itt sokat romlott, az L1-L3 csigolyámon kicsit javultak az értékek (0, 737, 0, 811; 0, 855)? Kérdésem még, hogy a tervezett babavállalást figyelembe véve milyen hatékonyabb kezelést kaphatnék, hogy javuljanak, de legalább ne romoljanak az értékeim? Talán fontos lehet, hogy a nőgyógyászaton többször is volt hormonvizsgálatom, ahol két érték kivételével minden rendben volt. A tesztoszteron szintem mindig alacsony és a DHEA- szulfát is nagyon kevés. Úgy olvastam, hogy a csökkent tesztoszteron szint is okozhat csontritkulást, illetve, hogy a Medrolnak csak 10-15 év elteltével lehet ilyen mellékhatása, nálam viszont már 3 év után jelentkezett, ha egyáltalán ez okozta. Köszönöm a válaszát!

        Dr. Puskás Réka válasza a csontritkulás témában

        Kedves Kérdező! Az autoimmun betegek gyermekvállalásának kérdése, a terhesség előtti és alattii gyógyszerelés megválasztása nagyon kényes feladat és interneten nem is adható rá válasz. Mindenképpen kezelőorvosával kell ezt a kérdést megbeszélnie. Természetesen léteznek más gyógyszerek is a csontritkulás kezelésére, ezek közül lehet választani majd. Csontminőség romlását valószínűleg nem a Medrol önmagában okozza, hanem akár az SLE akár valami más csontanyagcsere zavar. Ennek kivizsgálására még további vizsgálatok is lehet, hogy kellenek. Szükséges még vizsgálni pl. a csontanyagcsere egyéb markereit is. Az első DEXA vizsgálattal az aktuális csontminőséget tudták mérni, ami csontritkulásra jellemző értéket mutatott ugyan, de ez nem jelenti azt, hogy az biztosan csontritkulás is. Valószínűleg a kezdeti csontminősége, az ún. csúcs-csonttömege sem volt soha normális, mindig is az átlagnál gyengébb csontjai voltak és ezt látták az első vizsgálat alkalmával. Ez összefügghet az alacsony hormonszintekkel. A csontok ásványianyag tartalmának eloszlása a szervezetben nem egyenletes, ezért lehet az, hogy míg az egyik helyen javul, a másikon romlik a csont minősége. Összességében kell ezt a kérdést megközelíteni, ne figyelje darabonként a csigolyák BMD értékeinek változását! A Wards háromszög BMD értékének romlása sem jelent nagyon rosszat, ha a combnyaké javul. Az azonban, hogy ebben az életkorban bárhol is romlik a csont minősége, mindenképpen kóros jelenség és foglalkozni kell vele. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2013. december 16., 22:11; Megválaszolva: 2013. december 23., 08:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: