• elviselhetetlen fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Édesanyám L1-es csigolyája baleset nélkül eltört. A tapasz ellenére elviselhetetlen fájdalmakkal fekszik a kórházban. Alapbetegségei és kora miatt nem műtik meg. A XXI. században nincs más mód erre a problémára, minthogy egy beteget a kibírhatatlan fájdalmaival magára hagynak?

        Dr. Puskás Réka válasza a csigolyatörés témában

        Kedves Kérdező! Az LI csigolya törése csonttörés, és mint ilyen, nagyon fájdalmas. Ha trauma nélkül tört el, azt csontritkulás, vagy valami más, csontgyengítő betegség okozta (ami már önmagában is nagyon fájdalmas lehet. A csonttörések fájdalomcsillapítása elsősorban a rögzítéssel lehetséges. Sajnos, a gerinc rögzítése nagyon nehéz, és a gipszágy, amiben rögzíteni lehetne, a légzést is akadályozza. Ha túl veszélyes a műtét, akkor nem fogják elvégezni, mert súlyos, akár halálos szövődményei lehetnek, amit gondolom, Ön sem szeretne. Fájdalomcsillapítót természetesen szükség szerint kell alkalmazni, de azoknak is van mellékhatásuk amik esetleg limitálják az adható mennyiséget és a betegnek még mindig van fájdalma. Sajnos, még a XXI. században is nagy úr a betegség és néha meg kell hajolnunk előtte. Idővel azonban gyógyulnak a csonttörések is és csökkennek a fájdalmak. A tűrhetetlen fájdalmakra egyébként még ma is morfiumot vagy morfiumszerű készítményeket alkalmazunk. Gondolom, a hivatkozott "tapasz"-ban is ilyen szer van. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2013. december 15., 22:53; Megválaszolva: 2013. december 20., 00:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: