• Hogyan kezelhető a csontritkulás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Fokozódik a csigolyáimban a csontritkulás, ezért kérdezem, hogy milyen gyógytorna, masszázs vagy kezelés javasolt. A gyógyszerek mellékhatásai mennyire veszélyesek, ill. injekció, infúzió vagy egyéb gyógyszer ajánlott-e?

        Dr. Puskás Réka válasza a csontritkulás témában

        Az igazolt, határértéken túl jutott csontritkulás kezelése elsősorban gyógyszeres. Tablettát, vagy injekciót, infúziót szoktunk adni, évekig rendszeresen. A beteg lehetőségeitől, személyiségétől, állapotától függően választunk a szerek közül. A különböző gyógyszerek mellékhatásai a gyógyszercsoportokra jellemzőek, és ha pontosan betartjuk a szedésre vonatkozó utasításokat, akkor nem nagyon gyakoriak. Emellett D-vitamin és Ca kiegészítésre is szükség van. A csontritkulásos betegek fizikai aktivitására is hangsúlyt kell fektetni, a függőleges testhelyzetben végzett testedzés (pl. séta, gyaloglás, kocogás, tenisz, és a tánc) is jó hatású. Erőnlétet és egyensúlyt mindenképpen fejleszteni kell. Masszázs csak panaszok esetén vagy wellness jelleggel javasolt, fizikoterápiát csak bizonyos panaszok esetén rendelünk. Amennyiben még nincs definitív csontritkulása, csak romlik a csontminősége de még nem éri el a határértéket, akkor csak a D-vitamin, Ca és a testmozgás a fontos, más gyógyszert nem kell kapnia. Üdvözlettel, Puskás Réka

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2013. szeptember 04., 08:27; Megválaszolva: 2013. szeptember 12., 13:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornö! Elvégzett csontsuruség mérési eredményem szerint: Lumbalis gerinc T-score: - 2, 5 (osteoporosis)L1 -3; L2-1, 6; L3-2, 2; L4 -3, 1 Bal csipö T-score: - -1, 1 (osteopenia) ásványi anyag tartalom: csökkent Törési kockázat:...