csontritkulás kezelés

Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr, Csontritkulást mértek ki nálam. Gerinc Z-Score: -2, 5 T-score: -2, 8. Bal combnyak Z-score: -1, 7, T-score: -2.6. Plusz a Th. VII. csigolya előre ék alakban kis fokban megkeskenyedett és a felső zárólemez egyenetlen, Trauma nem érte, de régen sokat és komolyan súlyzóztam. A betegség gerincfájással kezdődött, ami kisugárzott a hátizomba és a bordákba is. A csontritkulás kezelésére Risebone 35 gyógyszert írtak fel, aminek elég sok mellékhatása van a gyógyszer leírása alapján. Az lenne a kérdésem, hogy: 1. ezt a gyógyszert nem lehetne-e kiváltani valami kevésbé káros és erős gyógyszerre (jelenleg fogimplantáció alatt állok, az implantátum be van helyezve az állkapcsomba és éppen a beépülése folyik kb. 2 hónapja)? 2. Milyen mértékű a csontritkulásom? 3. a gerincem elég gyakran fáj és ez kisugárzik a bordába, hátizmomba, az úszáson kívül más sportot lehet-e végezni? előre is köszönöm, mb33

Dr. Puskás Réka válasza csontritkulás témában

Tisztelt Kérdező!

A fent leírt értékek valóban csontritkulásra jellemzőek. Az elsődleges csontritkulás azonban idősebb korra jellemző betegség, ha jól látom, Ön viszont mindössze 39 éves. Ilyen esetben időskori betegségről semmiképpen nem beszélhetünk. Lehetséges, hogy valamilyen más, a csontok anyagcseréjét érintő betegség okozta a csontritkulást, vagy Ön olyan gyógyszereket szed, amelyek csontritkulást okoznak. Esetleg - mivel a T score statisztikai fogalom - az Ön csontminősége a legtöbb emberénél alkatilag sokkal gyengébb. Ahhoz, hogy ne csak általánosságban adjunk tanácsot, néhány konkrétabb dolgot is ismerni kell. A kérdéseire adott konkrét válaszok a következők:

1: a csontritkulás kezelésében elsőként választandó, ún. biszfoszfonát csoportból választottak Önnek gyógyszert. A csoport többi képviselője is hasonló mellékhatásokkal rendelkezik. A bevétel módjában, kicsit az erősségben, felszívódásban vannak főleg különbségek. Tehát, ha valóban csontritkulása van, akkor csak másik hasonlót tudunk választani. De az implantátum megerősödésének ezek a szerek jót tesznek. D vitamint és kálciumot természetesen szednie kell a gyógyszer mellé!

2: A mérési eredmények határozott, egyértelmű, de nem nagyon előrehaladott csontritkulásra utalnak.

3: Csontritkulás esetén, ha fájdalmai is vannak, leginkább az úszás javasolt. Gyógytornát is kell végeznie. Amennyiben nem okoz panaszt, keményebben is sportolhat, de mindenképpen kerülni kell a súlyok emelésével járó sportágakat. Egyelőre ússzon, sétáljon, esetleg túrázzon, ha nem fáj, futhat is.

Remélem, hasznos volt a válaszom.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2012. december 10., 17:43 ;Megválaszolva: 2012. december 17., 23:00
Kérdések és válaszok: Csontritkulás
Osteoporosis
Érdeklődni szeretnék, hogy az alább megadott értékeim mennyire súlyosak. Lumbalis gerinc (L2-4) g/cm2 0, 6140 Z-score: -3, 06 T-score: -4, 16 Bal...
Csontritkuás gyógyszer nélkül
Tisztelt Doktor nő/ úr! 51 éves vagyok és csontsűrűség vizsgálaton a gerinc T-score -2, 9 tehát osteoporosist, a csípőknél pedig osteopeniát...
osteoporosis
Protelos forgalmazása megszűnt. Biszfoszfonát tartalmú gyógyszereket nem bírom a mellékhatások /homályos látás, álkapocs fájdalom/ miatt. Mit...
Vélemény kérése a Protelos...
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A tanácsát szeretném kérni a Protelos gyógyszerrel kapcsolatban. 58 éves vagyok. Sajnos nagyon korán, 42 éves koromban...
Csontritkulás Mértéke
Tisztlet Doktornő! 57 éves vagyok. Csontritkulást állapítottak meg dexa vizsgálattal melynek értéke T-SCORE -4, Z-SCORE -2.9 gerincen...