túlzott ragaszkodás

Tisztelt Doktor Úr / Nő

Szeretném megkérdezni, hogy normális-e, ha 14 hónapos kislányom annyira ragaszkodó, hogy ha kilépek abból a helyiségből, ahol ő játszik, akkor egyből sírva mászik utánam, így egy percig sem játszik el egyedül.

Anyukámra egyébként rá tudom bízni órákig is, vele napi kapcsolatban vagyunk.

Kérdésem az lenne, hogy ez így rendben van, és majd kinövi, vagy tegyek valamit?

Van olyan is, hogy felkel éjjel, megszoptatom, visszateszem az ágyába, várok, hogy elaludjon, és úgy kiosonok a mosdóba, akkor ha megérzi, egyből felvisít. Azt nem tudom megcsinálni, hogy lerakom, és kimegyek úgy a szobából, hogy ő még fent van.

A másik kérdésem, hogy elég sokat nyafog napközben, és egyre hisztisebb, mit ajánl erre a problémára?

Válaszát előre is köszönöm!

 

Tisztelettel:

 

Eszter

 

Dr. Boros Miklós válasza ragaszkodás témában

Kedves Anyuka!

8 hónapos kortól 1.5 éves korig jelentkezik az a normál életkori jelenség, melyet szeparációs szorongásnak nevezünk. Ez olyan formában jelentkezik, amit Ön is leírt, hogy nem tudja egyedül hagyni egy percre sem a kisgyermeket, azonnal sír, ha Ön kikerül a látótérből. Ez azért van, mert ebben a korban már erős az édesanyához való kötődés és tudja, az anyuka jelenléte biztonságot nyújt számára. Ugyanakkor már azt is felismeri, hogy ha anya kiment a szobából, attól még   itt van a közelben, utána tud menni, hallja ha sírva hívja. Ez jelentkezhet nappal, éjszakai alvás során. Ezen az időszakon "át kell esni", persze vannak szituációk, melyeket nem tudnak kiküszöbölni, olyankor sírás lesz. A gyermek és saját maga megnyugtatására is reális határok között elégítse ki igényét az Önnel való kapcsolat terén.

Az mindenképpen jó, hogy van a családban olyan személy, akihez erős a gyermek kötődése és tud Önnek segíteni, ezt használja ki.

1 éves kor után már a gyermeke egyre önálóbb akarttal rendelkezik és próbálja is azt gyakorolni. Előfordulhatnak kisebb, nagyobb, óriási-látványos hisztik. Nehéz kezelni ezeket a helyzeteket. Fontos a következetes nevelés, a fontos szabályok kijelölése. Ezeket be kell tartani, ha ilyenkor van ellenkezés, akkor el kell magyarázni miért nem lehet (sokkal többet is megértenek a gyermekek mint gondolnánk) és az erre irányuló hisztit hagyjuk figyelmen kívül. Mert gyermekünk tudja, ha engedünk, akkor így legközelebb is el lehet érni valamit. A másik fontos eszköz a figyelemelterelés: hirtelen kezdjünk vele valami teljesen más, érdekes dologba, vigyük másik helyiségbe. Büntetésnek nincs értelme, viszont  a helyes viselkedés jutalmazása fontos (dícséret, puszi, játék stb.) .

Összefoglalva: az Ön által leírt gondok élettani jelenségek, emiatt nem kell aggódnia, ki fogják nőni. Viszont sok türelem szükséges hozzá, ehhez pedig kitartást kívánok!

Kérdés: 2010. január 27., 10:55; Megválaszolva: 2010. január 27., 10:55
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Ragaszkodás hiánya
Üdvözlöm! A kislányom másfél éves. A problémám az, hogy a Lányom jobban ragaszkodik az Anyósomhoz, mint hozzám. Itt lakunk a Párom szüleinél...
9 èves nem alszik egyedül
Csecsemő beütötte a fejét
Kiságy, kutacs
3 hónapos kisbaba fogzás