• Botallo vezeték

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Korábban már segítségemre volt kisfiam magzati szívultrahang leletével kapcsolatban, de még egy kis segítséget szeretnék kérni. Tehát, van egy egy éves teljesen egészséges kisfiam, akivel a terhességem alatt magzati szívultrahang vizsgálatra mentem gyógyszerszedés miatt. A lelet teljesen negatív lett. A lelet aljára beírták ugyan, hogy a születés után kontroll indokolt, de a háziorvosom szerint ez egy sablon szöveg, amit minden magzati szív uh leletre beírnak, és mivel negatív lett és a kisfiam egészséges, nem tartja indokoltnak a gyermekkardiológiai vizsgálatot. A terhesség alatt több gyógyszert is szedtem, amik közül az egyik napi 100 mg Aspirin Protect volt, ami ha jól tudom non-szteroid gyulladáscsökkentő. A lelet véleményében az alábbi szöveg szerepel: Az elvégzett vizsgálat során kóros kardiológiai eltérés nem észlelhető. A non-szteroid gyulladáscsökkentők a terhesség harmadik trimeszterében a Botallo vezeték konstrikcióját okozhatják. Én csak annyit tudtam az Internet segítségével kideríteni, hogy a konstrikció szó összeszűkülést jelent és, hogy a Botallo vezetéknek csak a magzati életben van szerepe, születés után bezáródik. Tehát, ha jól értelmezem, ha baj lett volna, és beszűkül az a harmadik trimeszterben okozott volna problémát és a szülés után már úgyis beszűkül / záródik. Ennek a mondatnak az értelmezésében szeretném a segítségét kérni, illetve, hogy kell e ezzel foglalkozni. Tehát azt nem értem teljesen, hogy ez a mondat csak a terhesség harmadik trimeszterére vonatkozott, vagy a szülés utáni állapotra is. Üdvözlettel: Izabella

        Dr. Molnár Dóra válasza a szív UH témában

        Kedves Kérdező! A megjegyzés valóban a harmadik trimeszterre vonatkozik. A kontrollt pedig azért javasolták, mert a magzati ultrahang során nem biztos, hogy észlelhető egy esetleges eltérés, ezért egy direkt szív ultrahang vizsgálat több információt adhat szükség esetén. A gyermekorvos bizonyára jól meg tudja ítélni kinek van szüksége speciális vizsgálatra, ezért ha egészségesen fejlődik a gyermek, és semmilyen tünet, panasz nincs, akkor nincs miért aggódni. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Kérdés: 2018. július 17., 18:31; Megválaszolva: 2018. július 20., 18:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Rákgyógyítás
        Így vesz részt a mesterséges intelligencia a kezelésben.
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció