Szocialis fobia 3 evesen?

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kisfiam 3 éves, másfél éve bölcsődés. Sokat játszik meg egyedül is korából adódóan, de szeret a társaival is játszani, a gondozókkal a kapcsolata rendben van, a gondozok által kezdeményezett közös játékban részt vesz. Félénk, nehezen barátkozó gyerek ugyan, de mindkét szülő mentalitása hasonló. Versmondásban, éneklésben, rajzolásban ügyes, korának megfelelő képességei vannak. Bölcsődei ünnepségeken nem hajlandó reszt venni, szerepelni, a tömeg láttán sírva fakad és vigasztalhatatlan. Ugyanez a helyzet, ha a bölcsödében nem a gondozók, hanem külső előadók tartanak bármilyen állandó foglalkozást. Ilyen fiatal korban mivel tudom a gyerekemet segíteni félelmei legyőzésében, a szorongás oldásában? Honnan tudhatom, hogy ez mar fóbia vagy csak félénkebb az átlagnál? Nem feltétlenül orvosi segítségre gondolnék elsősorban, hanem olyan játékokra, melyekkel a helyzet javítható lenne. Köszönettel, Zsuzsanna

Legfrissebb cikkek a témában

Kovács Piroska válasza a Kisgyerek témában

Kedves Aggódó Anyuka! 3 éves korban semmiképpen se gondoljon szociális fóbiára. Leírta, hogy férjével együtt mindketten hasonló alkatúak, tehát joggal feltételezhető, hogy gyermekük is egy introvertált személyiségalkatot örökölt. De ez csak egy a sok közül, amit a biológiai-pszichológiai-mentális és szellemi "pakkjában" örökölt/kapott útravalóul a gyermekük, ami az egész kb. 60 %-a! Vagyis nem kevés, - 40 % -, amivel majd maga sáfárkodhat! És itt jön az Önök szerepe. Ugyanis a szociális magatartást, a társas környezetben való mozgást, viszonyulást ugyanúgy meg kell tanulni, mint pl. az írást-olvasást-számolást stb. Tehát minél több, változatosabb és vonzóbb helyzetet kínálnak gyermeküknek, ahol kipróbálhatja magát, miközben Önök is ott vannak számára biztonságot jelentő távolságban, ahol kísérhetik "szárnypróbálkozásait" és megfelelő jelzéseket, üzeneteket küldhetnek visszajelzésként/megerősítésként a számára! Ehhez persze Önöknek, szülőknek kell a saját félelmüket/szorongásukat elengedni és azt közvetíteni a gyermeknek, hogy a világ biztonságos, fedezd fel bátran! Támaszkodj magadra, a saját belső jelzéseidre, mert azok jók, hitelesek stb! Vagyis egy un. mezőfüggetlen szülői attitűdöt, üzenetet közvetíteni a gyerek felé. Ez persze nehéz, ha esetleg Önök sem ezt kapták anno... A részletesebb, konkrétabb teendők átbeszélése ill. a gyereknél alkalmazható relaxációs technikák átbeszélése és megtanulása végett érdemes lenne személyesen is konzultálnunk. Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus www.pszichoszerviz.hu

Kérdés: 2014. június 03., 00:55; Megválaszolva: 2014. június 14., 10:35
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Lassú gyarapodás az első 2 hónapban
éretlen csípő
Újszülött ,D vitamin szedés.
Mi az oka?
Nem gagyog a baba