Mit tegyek ha gyermekem meglátott/meghalott szeretkezés közben?

Tisztelt Doktornő! Hajnali órákban összebújtunk a férjemmel a másik szobában. A szeretkezés vége felé arra lettünk figyelmesek, hogy gyermekünk lehúzta a wc-t.Persze azonnal kimentem hozzá, hogy nekem is mennem kell.Rögtön visszafeküdt és 5 perc múlva aludt is.Nem tudom, hogy láthatott-e vagy csak halott.Nem volt még ilyen szituáció és nem tudom, hogy kezeljem.Kislányom 8 éves lesz.Várom válaszát! Tisztelettel. Nikolett

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a gyermek témában

Kedves Nikolett! Gyaníthatóan az Ön/Önök számára nagyobb traumát okozott, hogy a kislánya „rajtakapta” magukat, mint a kislányának. Ezt bizonyítja, hogy – mint írja – néhány perc múlva már aludt is. Ettől függetlenül az első és legfontosabb, hogy mihamarabb tisztázzák, mit látott vagy hallott és van-e kérdése mindazzal kapcsolatban. Ha esetleg úgy érzi, a lánya tanúja volt ugyan a szeretkezésüknek, de egyelőre nem tud, vagy nem akar erről beszélni, ne erőltesse! Ebben az esetben viszont azt javaslom, óvatosan, de határozottan terelje a beszélgetések fonalát ebbe az irányba! Kötetlenül beszélgessenek a szexről, a testi szerelem fontosságáról és – legfőképpen – annak természetes mivoltáról. A kislánya jelenleg kiskamasz korban van, és szinte biztosra vehető, hogy az iskolában vagy a barátnői körében gyakori beszédtéma a szerelem és a szex. Fokozódó érdeklődést mutatnak a másik nem iránt és fokozódó érdeklődéssel figyelik saját testük apróbb-nagyobb változásait is. Éppen azért javasoltam, hogy mihamarabb beszéljenek erről, mert az úgynevezett pszichoszexuális fejlődésnek igencsak érzékeny fázisában van a kislánya, így ha most egy ilyen kényes szituációt nem, vagy rosszul reagálnak le, a későbbiekben akár komolyabb következményei lehetnek. Hangsúlyozom, hogy nem a látottak, vagy hallottak lehetnek rossz hatással a szexualitás megítélésére, hanem annak a közös értelmezése, avagy annak hiánya. Az úgynevezett „ősjelenet”, avagy a szülők szexuális aktusának látványa csak akkor okoz problémát, ha amúgy a családban a nemiség, az intimitás a tiltott, tabu témák közé tartozik, így annak a véletlen vagy szándékos megtapasztalása is „bűntudatot” ébresztő dologgá válik, ami valóban negatívan befolyásolhatja a személyiség fejlődését. Ha a gyerek direkt kérdéseket tesz fel a látottakkal kapcsolatban, próbáljon – a részletek tapintatos taglalása nélkül – őszintén válaszolni, hangsúlyozva azt a tényt, hogy igenis örömteli dolog, hogy még mindig ennyire szeretik egymást és ezt így bizonyítják egymásnak. Egy ilyen szituáció arra is jó, hogy a kislánya végre feltehesse azokat a kérdéseket, amiket csak úgy, apropó nélkül talán sose tett volna fel és csak a kortársaival vitatna meg. Ha most sikerül normális mederbe terelni a szexuális felvilágosítást, és az őszinteség határozza meg az erről szóló beszélgetést, az a későbbiekben jócskán megtérül majd! Néhány év múlva, az első randik előtt így jóval könnyebb lesz a „légy óvatos” kezdetű útravaló. Megnyugtatásul csak annyit, hogy vannak olyan népek, ahol a többgenerációs együttélésnek szinte természetes velejárója, hogy olykor a gyerekek szemtanúi lesznek a szülők szexuális aktusának és ennek ellenére normális felnőttekké cseperednek, normális szexuális érdeklődéssel. A legnagyobb gondok általában az álszemérmes, a túlszabályozott családokban felnövő gyerekeknél jelentkeznek. Egy szó, mint száz, annyit tanácsolok, hogy a gyerekkel őszintén beszéljenek a témáról és Önök is mihamarabb lépjenek túl a „rajtakapáson”, ám legközelebb legyenek figyelmesebbek! Üdvözlettel, Szigeti Ildikó Gyermekpszichológus, krízistanácsadó Bejelentkezés: 06-20-411-79-04 Honlap: http://gyerekpszichologus.hupont.hu

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2013. augusztus 11., 14:34; Megválaszolva: 2013. augusztus 15., 21:04
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
éretlen csípő
Újszülött ,D vitamin szedés.
Mi az oka?
Nem gagyog a baba
Mit tegyek, hogy a kisfiam időben...
Kedves WebBeteg, Szeretném kérni a segítséget, hogy mi okozhatja a kisfiam esti elalvásának elnyúlását? Néhany hete kezdődött, hogy a 3 éves...