Miért ilyen gátlásos, félénk?

4 éves kislányom társaságban visszahúzódó és félénk. Az óvodában vannak barátai, a gyerekekkel (akiket ismer) eljátszik, beszélget velük, óvónénikkel is, ott nincsen probléma. Viszont, ha más felnőttekkel találkozik, ismerősökkel, szomszéddal, nagynénivel, akkor nem szól egy szót se, nem köszön, nem válaszol, de egy szót se, csak lehajtja a fejét, a földet nézi, ha beszélnek hozzá. Családi ünnepeken több óra elteltével se oldódik annyit, hogy a távoli nagyinak, nagynéniknek válaszoljon, ott is csak a gyerekekkel beszél, ha felnőttől akar valamit, akkor velem üzen. Családi légkörünk normális, van egy kistestvére, aki 4 hónapos (a probléma előtte is fennállt). Talán túlzottan óvtuk mindentől, sokáig ő volt az egyszem, így természetesen körülötte forgott a világ. Az itthoni kommunikációjával nincs probléma, vagy talán inkább az ellenkező irányba, mert itthon kimondottan nagyszájú, néha szemtelen, folyamatosan beszél. Egyébként nagyon okos gyerek, inkább 5 éves szinten van mint 4, ügyesen rajzol, fest, közlékeny, vidám természet. Ami még feltűnt, hogy ezt a "nem beszélek" dolgot akkor csinálja, ha az apja, én vagy a közeli nagymamája ott van, ha mi nem vagyunk jelen, pl. az oviban, akkor nem sokat, de szól felnőttekhez is. Védőnővel, és a gyerekorvossal sem hajlandó szóbaállni, nagyon bizalmatlan velük, a hátam mögé bújik, vizsgálni még mindig csak lefogva tudják. Beszélgettem már vele erről sokat, azt mondja fél, mikor kérdezem, hogy miért nem válaszol. Hogyan tudnék neki segíteni? Szükség van szakemberre, vagy kinövi ezt idővel? Félek, hogy így gondjai lesznek. Tanácsát előre köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Varga Tamás válasza a gátlásosság témában

Tisztelt Kérdező! A leírása alapján úgy tűnik, hogy a kislányának elektív mutizmusa van, az a fejlődés során jelentkező, szociális területre kiterjedő(főleg a beszédet érintő) zavar. Hosszabb távon bizony ez komoly problémát okozhat. Gyermekpszichológust keressenek fel! A probléma általában elég makacs szokott lenni, ezért nem érdemes halogatni és általában hosszabb terápiában kell gondolkozni. Segítséggel biztosan meg fog oldódni!

Kérdés: 2011. november 03., 16:18; Megválaszolva: 2011. november 06., 08:49
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Lassú gyarapodás az első 2 hónapban
éretlen csípő
Újszülött ,D vitamin szedés.
Mi az oka?
Nem gagyog a baba