Emelkedett AST, orbánc után

Tisztelt Doktornő/Doktorúr, kérem szíves segítségüket az alábbi eset kapcsán. Kb. egy hónapja orbánc volt az orromban, az orromon, és az egyik arcomon. Ezt Cedax-szal kikezelte a fül-orr-gégész, azonban az elmúlt 1 hónap alatt bőrgyógyászati problémáim adódtak (reggelre ödémás arc, piros arcrózsákkal, előtte pedig rovarcsípés jellegű bőrduzzanat, ami elmúlt, mire orvoshoz értem vele) , így szakorvoshoz fordultam, aki góc vizsgálatra küldött f-o-gégészetre, fogorvoshoz (panoráma rtg) és laborba. A f-o-g lelet góc negatív, a fogászati 2 db gyökérkezelt fog miatt pozitív (ami orvosi szempontból önmagában góc, de a szakorvos szerint ezek nem okozzák a jelen problémát, mivel nincs rajtuk elváltozás) a laboromon azonban az anti-streptolysin tite 300 U/ml eredményt mutat. Lehetséges, hogy ez még az orbánc miatt maradt vissza? Lehet ezt csökkenteni, vagy majd "magától" csökken? Mennyi idő elteltével? Kell valamire ügyelnem, visszatérhet az orbánc? Ez azt jelenti, hogy a szervezetemben kimutatható még a streptococcus ellenanyag, vagy még a baktérium is a szervezetemben lehet az antibiotikum ellenére is? Van okom aggodalomra? Válaszukat előre is nagyon köszönöm! P. Renáta

Dr. Csuth Ágnes válasza orbánc témában

Kedves Renáta!

Az antistreptolizin (AST) titer azt jelzi, hogy volt Streptococcus nevű baktériummal találkozása, és van ellenanyaga a baktérium ellen. Nem kell azzal foglalkozni, hogy csökkentse.

Ha a szintje nőne, az lenne kórjelző.

Kérdés: 2011. április 22., 19:39; Megválaszolva: 2011. április 23., 14:35
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Orbánc kialakulásának oka
Jó estét kívánok! Az ügyben írok hogy az apukámnak orbánca van mostanában már egyre többet jön ki 3-4havonta neki! mitől jön ez ki ezt...
Orbánc betegség
T. Cím! Szeretném megkérdezni az Orbánc betegséggel kapcsolatban a következőket: * mennyi idő a lefolyása * fertőző-e * halálos is lehet?...
Együtt szedhető gyógyszerek
Üdv... Sajnos orbáncom van a betegséget ismerem és eredményesen kezeljük is ha elő jön az orvosok arra tippelnek hogy egy esetleges köröm gomba...
Orbánc vagy valami más?
Kedves Doktornő! Igazság szerint a párom problémájáról szeretnék bizonyosságot kapni, hogy ez vajon tényleg orbánc betegség. Még régebben...
Orbánc? Trombózis?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. A lábamújjamat feltörte a papusz, majd két nap múlva piros csík jelent meg...