• Emelkedett AST, orbánc után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr, kérem szíves segítségüket az alábbi eset kapcsán. Kb. egy hónapja orbánc volt az orromban, az orromon, és az egyik arcomon. Ezt Cedax-szal kikezelte a fül-orr-gégész, azonban az elmúlt 1 hónap alatt bőrgyógyászati problémáim adódtak (reggelre ödémás arc, piros arcrózsákkal, előtte pedig rovarcsípés jellegű bőrduzzanat, ami elmúlt, mire orvoshoz értem vele), így szakorvoshoz fordultam, aki góc vizsgálatra küldött f-o-gégészetre, fogorvoshoz (panoráma rtg) és laborba. A f-o-g lelet góc negatív, a fogászati 2 db gyökérkezelt fog miatt pozitív (ami orvosi szempontból önmagában góc, de a szakorvos szerint ezek nem okozzák a jelen problémát, mivel nincs rajtuk elváltozás) a laboromon azonban az anti-streptolysin tite 300 U/ml eredményt mutat. Lehetséges, hogy ez még az orbánc miatt maradt vissza? Lehet ezt csökkenteni, vagy majd "magától" csökken? Mennyi idő elteltével? Kell valamire ügyelnem, visszatérhet az orbánc? Ez azt jelenti, hogy a szervezetemben kimutatható még a streptococcus ellenanyag, vagy még a baktérium is a szervezetemben lehet az antibiotikum ellenére is? Van okom aggodalomra? Válaszukat előre is nagyon köszönöm! P. Renáta

        Dr. Csuth Ágnes válasza a orbánc témában

        Kedves Renáta! Az antistreptolizin (AST) titer azt jelzi, hogy volt Streptococcus nevű baktériummal találkozása, és van ellenanyaga a baktérium ellen. Nem kell azzal foglalkozni, hogy csökkentse. Ha a szintje nőne, az lenne kórjelző.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 22., 19:39; Megválaszolva: 2011. április 23., 14:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        gyanus anyajegy