Erythema nodosum

Tisztelt Doktornő/Úr! Tavaly decemberben erythema nodosum jelent meg a lábszáramon. Novemberben volt egy torokfájást megfázásos tüneteket produkáló megbetegedésem, amit 2 antibiotikum kúrával kezeltek, a 2. kúra végefelé jelentkezett az erythema nodosum, amikor már úgy éreztem minden rendben. 2 éve már volt szintén erythema nodosum a lábszáramon, akkor azt mondták hogy a garatmandulám okozta, az volt a góc, és akkor azt ki is műtötték, illetve a bölcsességfogaimat is, nehogy a jövőben problémát okozzanak. Decemberben voltam fül-orr-gégészeten, arcüregröntgenen, ott mindent rendben találtak, belgyógyásznál, illetve nőgyógyásznál. A nőgyógyász méhszájgyulladást diagnosztizált, de a nőgyógyászati leleteim negatívak, méhrákszűrés, gomba, baktérium, HPV mind negatív. 4 nőgyógyásznál is jártam. 1 azt mondta ez okozhatja az erythama nodosumot, és meg kell műteni. 3 azt mondta, hogy nem lehet góc, szükségtelennek tartva a műtétet. Közben a bőrgyógyászom szteroiddal, medrollal kezelt 1 hónapon át, először 2 hétig, de mikor abbahagytam újabb foltok jöttek elő, aztán még 2 hétig kezeltek szteroiddal, de most megint új folt jelent meg, igaz már kevésbé fájó. Tanácstalan vagyok, 2 hónapja húzodik a betegség, és már nem tudom kihez fordulhatnék, és a türelmem kitartásom is fogytán. Őn mit gondol erről? A méhszájgyulladás okozhatja ezt a betegséget? Ön szerint milyen irányba keressem a megoldást? Tudna ajánlani Budapesten ehhez hozzáértő kollégát?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gál Mónika válasza bőrbetegség témában

Kedves Kérdező!

Az erythema nodosum a bőr mélyebb ereinek csomós gyulladása, hátterében valóban legtöbbször kimutatható valamilyen góc, esetlegesen gócok együttes jelenléte.Ezek kezelésekor a bőrtünetek akár fel is lángolhatnak átmenetileg.

Az erythema nodosum kezelésében a szteroid alapvető és nagyon fontos annak igen lassú leépítése. Budapesten a Bőrgyógyászati Klinika Allergológiai- Immunológiai Szakrendeléséhez fordulhat. Beutaló és időpont szükséges hozzájuk.

Dr. Gál Mónika
Dr. Gál Mónika bőrgyógyász-allergológus
Kérdés: 2011. február 13., 13:10; Megválaszolva: 2011. február 15., 13:50
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Anyajegy eltávolítása...
lihen ruber
Bőrbetegség
Mivel gyógyitható
Beteg a kezeimen a bőr
Tisztelt Bőrgyógyász! 1, 5 hónap múlva megyek orvoshoz, akkorra kaptam időpontot; de addig is szeretném megkérdezni Öntől a következőt: kb....