• Vasculitis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

         

        Lassan hat éve kezdődtek a panaszaim. . . A végtagjaim (főleg a lábam) szinte állandó jelleggel (jég)hidegek, és kékes elszineződés kiséri a jelenséget. Ilyenkor enyhén lilásak lesznek, majd fokozatosan felveszik azt a jellegzetes élettelen, kékes szint. Ilyenkor enyhe fájdalmat és zsibbadást is érzek. Persze mindehhez a hőmérsékletcsökkenés is nagymértékben hozzájárul, ilyenkor a fentebb leirtak intenzivebben jelentkeznek. Nyáron is előfordul nálam, ha csak belépek egy árnyékos helyre, mig más ott csak a "hűsölést" keresi. A kezemen meg inkább az ujjaimmal van a baj, egész pontosan a körmeim kékülnek. De, volt már olyan is, hogy több alkalommal elfehéredett egy ujjom, nem éreztem vele semmit, s erőteljes masszirozással szüntettük meg, ezután pedig erős fájdalmat éreztem.

         

        Ezen tünetek azóta megvannak. Néha intenzivebben jelentkeznek, néha meg "csendben maradnak". Nemrég egy (nem ezzel kapcsolatos) vizsgálat kapcsán, a doktornő észrevette az elmondottakat a lábfejemen és megállapitotta, hogy vasculitis-em van. Vérvizsgálaton voltam, melynek eredménye: reaktiv C protein-4, VSH-17 mm/h, reumatoid faktor-negativ (épp a határon). Ennek alapján nem kaptam egy konkrét választ, vagyis nem zárták ki teljesen a vasculitist. Kérdésem ez alapján az lenne, hogy mindezek függvényében fennállhat-e még a vasculitis gyanúja, vagy ha nem milyen irányban tanácsos lépéseket tennem? (egyébként 21 éves lány vagyok)

         

        Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a vasculitis, bőrbetegség témában

        Tisztelt Kérdező!

        A tünetek alapján Raynaud-jelenségnek tűnik, amit leír. Ennek a hátterében állhat autoimmun betegség, akár vasculitis is, de ennyi tünet alapján még nem ennek kell felmerülni. A lakhelyéhez legközelebbi Immunológiai szakrendelésen egy kapillármikroszkópos vizsgálatra lenne szükség, és egy ettől részletesebb immunológiai szűrővizsgálatra.

         


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-05-05 12:42:06; Megválaszolva: 2010. május 05., 12:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés