Körömgomba

Tisztelt Doktornő! Sajnos elég régóta fennálló problémával fordulok Önhöz: Kb. 4 évvel ezelőtt kezdődött egy balatoni nyaralás után néhány héttel, főleg éjszaka éreztem, hogy a jobb nagylábujjam körme nyilallik, ekkor még nem látszott rajta semmi sem. Majd később kezdett megjelenni sárgásabb elszíneződés, elmentem a háziorvoshoz, hogy nem-e körömgombáról van-e szó. A háziorvos elküldött bőrgyógyászához, aki először javasolta a Kitonail körömlakkot (nem történt mintavétel, sem pedig vérvétel) . Néhány hónap után, mivel semmi javulást nem láttam, kértem a bőrgyógyászt, hogy nem-e kaphatnék szájon át szedhető gyógyszert? Azt mondta, hogy nem javasolja, mivel az tönkre teheti a májam, ezért próbálkozzak a patikában kapható lakkokkal, ecsetelőkkel, hátha valamelyik beválik. Kb. 2-3 havonta váltogattam a különféle recept nélkül kapható készítményeket, minden reggel és este is használtam, de egyiknek sem volt semmi eredménye. Ezután kipróbáltam mindenféle házi praktikákat, mint pl.: fokhagymás-ecetes bedörzsölés minden este, kb. 2 hónapon keresztül, majd következő 2 hónapban minden este betadinnal csepegtettem be a körmömet, mivel ez sem segített, ezután minden este egy hónapon keresztül tömény hypóval ecseteltem be a körmöm. Közben 3-4 naponta végeztem ecetes-szódabikarbónás lábáztatást, kb. 20-30 percig alkalmanként. Mivel egyre jobban terjed a körmömön a gomba, felkerestem egy magán bőrgyógyászt, aki végzett mintavételt, kiderült, hogy valóban gombáról van szó, Myconafine tablettát írt fel, amit kb. 1 évig szedtem (napi 1x1) , emellett gyógyszeres körömlakkot is használtam (Batrafent, Kitonailt) . Kicsit javult a helyzet, de nem gyógyult meg teljesen, a gyógyszerszedést 1 év után abbahagytam, mivel kezdett a közérzetem folyamatosan rossz lenni. De az ecsetelést továbbra is folytattam. 2019. decemberében felkerestem egy másik magán bőrgyógyászt, (nem csinált mintavételt) Orungalt írt fel, 1 hétig kellett szedni 2x2 kapszulát naponta, és Batrafen kenőcsöt (már kb. 2-3 hét múlva látványos javulás kezdődött) majd januárba, amikor visszamentem az ovoshoz, felírta ismét az Orungalt, de már napi 1x1-es adagban, és februárban is ugyanígy. Márciusban Terbinert írt fel, napi 1 szemet, amit hónapokon keresztül szedtem. Májusig javulás látszott, majd a nyári hónapokban rosszabbodni kezdett, erre kaptam a Terbiner mellé Trentalt és A vitamint, amiket kb. 3-4 hónapig szedtem. A Trentaltól állandó hányingerem lett, így azt abbahagytam, ezután nagyon elkezdett hullani a hajam és szinte állandósult a fejfájásom. (Utánanéztem, hogy az A vitamin túladagolás okozhat-e ilyen tüneteket) Beigazolódott a sejtésem, az A vitamin abbahagyása után fokozatosan megszűnt a hajhullás, és a fejfájás is abbamaradt. Látszott javulás a körmömön, volt terület, ami szépen lenőtt a közepén, viszont a két szélén elkezdett megint visszafele terjeszkedni a körömágy irányába. Mindeközben továbbra is szedtem, megállás nélkül a Terbinert napi egyszer és kentem a Batrafen kenőccsel minden este. (Cipőimet fertőtlenítem, zoknikat, harisnyákat vasalom, külön körömvágót használok arra az egy körmömre, amit utána mindig fertőtlenítek.) Decemberre elég csúnyán nézett ki megint a körmöm, így ismét Orungal lett felírva napi 2x2 egy héten keresztül, januárban ismét ugyanígy. Bizakodva tapasztaltam, hogy megint javulás kezdődik, a körmöm külső szélénél szinte teljesen szépen lenőtt a körmöm. Februárban az orvosom javasolta, hogy próbáljuk meg az Itraconazolt, napi 2x2 kapszulával egy héten keresztül. Most ott tartok, hogy a körmöm belső fele nem gyógyult még meg és megint elkezd terjeszkedni a köröm közepe felé. A közérzetem sokszor nem valami jó, félek, hogy a több éve tartó gyógyszerszedésnek káros hatásai lehetnek, ezen kívül több éve szedek minden reggel pajzsmirigy alulműködésre Letroxot, a szívemre Isoptint és Rhytmonormot, valamint este fogamzásgátló tablettát. Erre többször is felhívtam az orvos figyelmét, egyszer sem lettem vérvizsgálatra küldve. Február 25-én volt az utolsó „gyógyszerszedős” napom. Most március elején kellene visszamennem, de nem tudom van-e értelme, véget ér-e valamikor ez az ördögi kör. Köszönöm kedves doktornő, hogy elolvasta panaszomat és szívesen veszek bármilyen tanácsot, amit úgy gondol, hogy javíthat a helyzetemen.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bodnár Edina válasza gomba témában

A több hónapos, éves gombaellenes gyógyszerszedés után (és közben is érdemes lett volna) máj-és vesefunkció ellenőrzés lenne szükséges. Ha csak egy köröm érintett, akkor én csak a lokális kezelést javaslom.

Kérdés: 2021. március 02., 21:08; Megválaszolva: 2021. március 10., 21:40
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Hólyagok megjelenése
Tisztelt Doktornő! Előző nap este fürdés közben vettem észre, hogy pici apró fehér hólyagok jelentek meg a péniszemen, azon belül is főleg a...
Bőrelváltozás kézfejen
Tisztelt Doktornő! Kérem nézze meg a csatolt képet a kézfejemen található elváltozásról! Ez vajon gomba, vagy valami más? Mivel...
Összehúzódik a pèniszemen a bőr
Gombás fertőzés
A kislányom combján kb egy hete jelent meg egy 1 cm átmérőjű csípés szerű folt. Azóta 5,5 cmre nőtt, nagyon viszket neki. A gyermek orvos haza...
Mikrobális ekcéma
Üdvözlöm! December elsején voltam bőrgyógyásznál, hámló piros foltokkal, amik eleinte egész picik voltak, de elkezdtek nagyobbak lenni. Nem érzem...