Hirdetés
      • Fájadalmas kiütés lábon, vállakon, mellkason

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő, Az alábbi problémával kapcsolatban szeretném a véleményét kérni, sajnos több gyógyszert és módszert is kipróbáltam az elmúlt évek során, de teljesen eredménytelenül. A bőrömön a mellékelt fotókon is látható bőrpír jelenik meg, ami gyakran fájdalmas (ég, mintha sérült lenne a bőrfelszín és ki lenne száradva) és néha emellé még viszket is. Leggyakrabban a vállamon, mellkason, törzs oldalán és combokon jelentkezik, de arcon is néha látható szem körül, homlokon - időszakosan, fellángolásszerűen. Vannak jobb napok, amikor szinte alig látható/érezhető, vannak rossz napok, amikor az életminőségemet is befolyásolja. Viszont teljesen még sohasem múlt el, rendszerint enyhülnek vagy erősödnek a tünetek. Vérvételen többször jártam, az egyetlen normálistól eltérő érték kétszer az alacsony koleszterin szint volt, de a legutóbbi vérvételeken már ez is határértéken belüli volt. Háziorvos bőrgombának vélte, krémekkel, ecsetelővel és tablettákkal is kezelt, semmi eredménnyel. Bőrgyógyász szerint seborrheás dermatitis, szintén hónapokon át tartó kezelés krémmel, tablettával, eredménytelenül. Másik bőrgyógyász egy krémet javasolt (Flucinar), ami a tüneteket hihetetlen gyorsasággal (2-3 óra! ) eltünteti, a bőröm szinte kicserélődik, viszont napok alatt visszatér az “eredeti” állapot. Ez az egyetlen gyógyszer, ami eddig változást tudott hozni, igaz ez is csak tüneti kezelés, viszont ha nagyon elviselhetetlen a helyzet, legalább egy-két napra megszünteti a gondokat. Tablettaként Augmentint írt fel, szerinte fertőzés okozza a kiütést, viszont változás itt sem történt. Nemrég újabb vérvételen voltam orrdugulás miatt teljes allergiavizsgálattal, staphylococcus teszttel, minden negatív, kivéve a fűféléket, ezekre nagyon erős allergiát mutatott. Ezt egyszerű allergia gyógyszerrel (Telfast) azóta sikerült megoldani, megnyugtattak, hogy a bőrkiütést is okozhatja a pollenallergia és antihisztamin enyhíthet rajta - szedése viszont a bőrkiütésen nem változtatott. Tejterméket többnyire nem fogyasztok, változatosan táplálkozom, magam készítem az ételeket, más betegségem, problémám nincs. Tusfürdőt, fogkrémet, mosóport, öblítőt lecseréltem, próbálkoztam ichtiolos szappannal, kecsketejes szappannal. Ruházatot tekintve is mindent lecseréltem, próbálgattam, de ruhával nem fedett bőrön - főként nyáron - ugyanúgy fennáll a probléma. Hidratáló krémek használata a szárazságérzetet csökkenti, de a bőrpír és a fájdalom nem változik. A panaszok kb. 6 éve mindennaposak, így sok dolgot volt időm kipróbálni, de sajnos ereménytelenül, ráadásul mostanra kicsit kezdem kilátástalannak érezni a helyzetet. Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Tamás

        Dr. Bodnár Edina válasza a Ekzema témában

        A tünetek lokalizációja és a panaszok jellege alapján a bőrgomba és a seborrhoeás dermatitis kizárható. Mivel 6 éve állnak fenn a panaszai, érdemes lenne szövettani vizsgálat egy olyan területről ahol legtöbbször jelentkezik tünet. Én azt gondolom, hogy bőrgyógyászati allergológia irányában kellene tovább vizsgálódni. Antihisztamin, lokális steroid kezelés mellett fénykezelés segítene a tüneteken.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2018. november 15., 17:04; Megválaszolva: 2018. november 24., 22:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: