Hajhullás és vashiány

Kedves Dr. Bodnár Edina! Az alábbi hajproblémával fordulok Önhöz (mellékelve csatoltam róla fotót) . 31 éves vagyok és kis mértékben évek óta hullik a hajam. Három éve elmentem a körzeti bőrgyógyászhoz, aki emlékeim szerint androgén hajhullást állapított meg (a papír már nincs meg róla) és a javaslatára Forcapil kapszulát és hajszeszt használtam 3-4 hónapig (sajnos látható eredmény nélkül) . Évek óta vashiányos vagyok (nagyon erős volt a menstruációm) , folyamatosan szedek rá vastablettát (Neo-Ferro-Folgamma) . 8 és fél hónapja született a kisfiam, most is szoptatok, ezért napi 2 tablettára emelte az orvos a vas adagot. Ezen kívül multivitamin készítményt, C-és D-vitamint, folsavat is szedek és koffeines sampont használok. Forcapilból is beszedtem 3 havi adagot, hátha használ, de sajnos nem érzékeltem, ugyanúgy hullik a hajam. Az enyhe vashiánytól eltekintve a vérképem rendben van. Pajzsmirigyet is néztek, az is rendben. Tudom, hogy szülés után fokozott a hajhullás és ez csökkenni fog ill. visszanőhet, de azon a kopasz folton szerintem ez nem segít, már korábban is ott volt, csak valamivel kevésbé látszott. A családban anyai ágon a nagymamámnak hullott a haja, ő az ötvenes éveitől parókát hordott. Évekig szedtem fogamzásgátlót (Lindynette 20) , talán ennek is hatása lehetett a hajhullásra, de ezt nem tudom. Mindenesetre nagyon zavar a dolog, jó ideje kendőkben járok és vettem egy olcsó parókát is, abban jobban érzem magam. Azért írok, mert a párom mondta, hogy azért jó lenne egy diagnózist látni szakembertől és nekem is valahogy megnyugtatóbb lenne, ha legalább lenne neve a dolognak. Illetve az a kérdésem, hogy ilyen esetben lehet-e vényre iratni parókát vagy azt csak kemoterápia esetén írnak? Válaszát előre is köszönöm:

Dr. Bodnár Edina válasza Androgèn alopecia témában

Androgén alopeciája van, tehát hormonális oka van a hajhullásának. Amikor már nem szoptat, akkor szedhet rá ún. antiandrogén fogamzásgátló tablettát. Lokálisan majd az Alpicort Plus és a Regain oldat lesz jó. A Plantur 39 sampont már most is használhatja. Ilyen esetben receptre jár paróka évente 1 alkalommal. A hosszan tartó fogamzásgátló szedés mellett a genetikai hajam, és most a szülést követő hormonális változás is hozzájárul a hajhullásához.

Kérdés: 2016. március 28., 17:51; Megválaszolva: 2016. március 29., 16:19
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Bőrsérülések ujjakon
Fejbőrön barna foltok
Hónalj nyirokcsomó duzzanat
Mohs műtét
Kiütésszerű pöttyök hasi öv...