Viszkető piros pöttyök!

Tisztelt Doktornő! Idén nyáron kórházban feküdtem 2 hétig, ahol rühességet kaptam el. Többször voltam orvosnál ezzel a problémával és rengetegszer kezeltem magam, az ez elleni szerrel, de egyszerűen nem tudok kigyógyulni belőle. Nagyon viszketek még mindig, piros pontszerű kiütések jönnek ki, régebben foltokban jelentek meg. A ruháimat 60 fok fölött mostam, előtte több órára be is áztattam, de nem segít, ettől a szertől egyszerűen nem akarnak elpusztulni az élősködők. Másfél-2 hetenként újra előjönnek és ilyenkor újra bekenem magam a gyógyszertárban készített szerrel. Annyira viszketek, hogy az 1 hónapos szünetet nem tudom megvárni. Igaz-e, hogy 12 órás vízben való áztatással, majd 60 fokos vízben való mosással elpusztulnak? Mert a ruháim, nem bírják a száradás utáni magas hőfokon történő vasalást. Meg tud e maradni műanyag, fém, fa (pl: ruhás kosár, ruhaszárító, bútorok) illetve más anyagon (függöny), ha mosás után nem pusztult el a ruhából, viszont az érintkezik ezekkel? A házban lévő kárpitos ágyon és fotelen, szőnyegen meg tud e maradni úgy, hogy nem pusztul el, ez által visszamászhat e ránk, és ami érintkezik velünk, valamint, hogyan tudnánk elpusztítani őket ezekről? Meddig tudnak életben maradni a szőnyegen és bútorokon lévő elhalt hámsejtek táplálkozásából? Ha elzárom a ruhákat nem légmentes zsákba, hanem nylon zsákba és levegőt kap, tovább él e, vagy nincs szüksége rá, hanem éhen pusztul néhány nap alatt? Mivel jön a hideg, a mínusz fokok is megölik e az atkákat, és ha igen milyen hidegnek kell lennie hozzá? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Bodnár Edina válasza Rühesség témában

A főzőmosás és a ruhák mindkét oldalán való vasalása elöli az atkákat., Amit nem lehet magas hőfokon mosni, azt levegőtől elzártan kell tárolni legalább 2 napon át, de ha tovább vannak a zsákban, annál biztosabb az eredmény. Sajnos a kárpitos dolgokban (ágy, szék, autósülés) is meg tudnak telepedni az atkák, és onnan vissszafertőződés lehetséges. A legjobb, ha speciális szakembert, atkaírtót hívnak, és vele takaríttatják ki a kárpitos bútorokat.

Megválaszolva: 2015. november 27.

Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek

Lehet e ekcéma a bajom?
Tisztelt Dokntornő! Körülbelül 3 hete diagnosztizáltak nálam rühességet, amire akkor kénes kenőcsöt és Linimentum Scabicidum nevű ecsetelőt írt fel nekem a...
Hólyagos viszkető kiütés
Kedves Doktornő! Pár hete éjszakánként arra kelek, hogy rettenetesen vakarózok. Mindig ugyan azokon a pontokon viszket. Nappal szinte semmi nem látszik....
Terjedő bőrbetegség?
Az iskolában a padtársam, később az egyik haverunk, majd még egy elkezdte vakarni a kezét, és panaszkodtak, hogy, mennyire viszket nekik. Ketten...
Travocort krém újbóli használata
Műtéti heg kezelése
Lila foltok testszerte