Nem múló hajhullás

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Tavaly december/idén január környékén kezdődött a hajhullásom (vagyis ekkor vettem észre) . Mindenhonnan hullik, sajnos a pici hajszálak is. Vannak újak, de sok közülük eléggé vékony. Nagyon stresszes időszakban voltam, de régebben ennél sokkal rosszabb is volt és sosem hullott a hajam. A fejbőröm is begyulladt és durván zsírosodni, korpásodni kezdett. Hajamat festem/színezem korai őszülés miatt régebb óta, de nem tapasztaltam gondot emiatt sem. Vashiányos voltam, ennek rendezésével nagyon picit javult az állapot, valamint 25-ös Euthyroxot szedek enyhe pajzsmirigy alulműködésre (szívpanaszaim voltak, ezek elmúltak, tünetmentes vagyok, eredményeim jók) . Valószínű a pajzsmirigy miatt felborult a hormonháztartásom (magasabb androsztendion, DHEAS és tesztoszteron) , de a tesztoszteronom szeptemberben már 2.6 nmol/l helyett 1.2 nmol/l volt. A ciklusom is nagyon pontos lett, azelőtt sem volt rendszertelen, de most a pms tüneteim is drasztikusan lecsökkentek. (A szőrzetem mindig is erősebb volt, de a fejbőröm sosem volt ennyire zsíros és a hajam sem hullott ezelőtt.) A fejbőr és hajproblémáimra a pozitív hormonális változás sem volt hatással. Bőrgyógyász a zsírosodásra Isotretinoin 10mg-ot írt fel (samponok, szteroidok nem használtak) , 1. hónapban teljesen megszűntek a panaszok, utána viszont az adag csökkentésével visszatértek. Most újra naponta szedem, de nem javul olyan mértékben, mint ezelőtt. Nemrég voltam gégésznél, ahol kiderült, hogy gennyes a mandulám (váladékcsorgás volt a panaszom) , jelenleg antibiotikumot szedek. Lehet-e a mandulámtól a makacs hajzsírosodás és hajhullás? Vagy menjek el endokrinológushoz és írassak fel valamilyen antiandrogént? Nagyon el vagyok keseredve, a hajam fele már eltűnt, bár még mindig fényes, nem töredezik. Köszönettel, XY

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza hajhullás témában

Tisztelt Kérdező!

Hajhullást okozhat a szervezetben levő góc, az Ön esetében a gennyes mandulák. Az antibiotikum kezelés után jelentkezzen kontroll vizsgálaton a fül-orr-gégésznél, akivel megbeszélik a további lépéseket.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2015. október 27., 19:58; Megválaszolva: 2015. november 01., 13:54
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
COVID utáni hajhullás
Örökletes hajhullás
Korai hajhullás
Tisztelt Doktornő! Fiam 18 éves. 4 hónapja kezdődött a hajhullása. Labort is csináltattunk, ami eltérés van, a TSH: 5,13 mU/L (0,4-3,7) ; AST: ...
Kemoterápia utáni ritka haj.
Tisztelt doktornő/doktor úr! 16 évesen kezdtem a kemót (heredaganat) és kb. 8 hónapig tartott. A kezelés után nem egészen egy hónappal nőtt ki a...
Arcszőr hullás
Tisztelt Cím! A problémám a következő lenne: Kb. 1 éve begyulladt egy fogam, amit aztán gyökérkezés követett. Egy ideig elvoltam vele, majd...