• ANA es ENA eredmények

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorno Fel eve diagnosztizaltak Primary Sjogren Syndromaval, ekkor a tuneteim elviselhetetlenek voltak, tobb szervemet erintettek, ugy ereztem haldoklom. Ekkor az ANA screen-em pozitiv volt, Nucleoar 1:80-al, es az ENA screen-em SSA-Ro-val pozitiv. November elejen csinaltak a kovetkezo tesztet, akkor mar majdnem tunetmentes voltam (mostmar teljesen) es ekkor az ANA Nucleoar 1:160 lett, es az ENA negativ. (nem szedtem gyogyszereket, orvoshoz-termeszetgyogyaszhoz jartam) Ez az eredmeny hogyan fugg ossze az allapotommal? Az ANA nem javul ha tunetmentes vagyok? Es a SSA-Ro hogyan lett masodszorra negativ, amikor antitestek nem tudnak eltunni? Lehet butasagot kerdezek, de nagyon szeretnem tudni hogy van ez pontosan, csakhogy tudjam hanyadan allok ezzel a borzaszto nyavajaval. A masik felelmem, hogy a Nucleoar antitestek altalaban Sclerodermaban vagy Polymyositisben mutatnak magas erteket, bar tuneteim nincsenek (kiveve a hideg kez es lab, de az mindig is volt), megis lehet ez egy elojele valamelyik kesobbi megjelenesenek? Vagy lehet esetleg azert magas az ANA Nucleoar ertekem, mert immunerosito szereket is szedek (tudom ilyenkor nem ajanljak, de nekem segitenek) Valaszat elore is koszonom: B.

        Dr. Szántó Antónia válasza a ANA es ENA eredmények témában

        Tisztelt Kérdező! A lényeg az, hogy az ANA és az aSS-A is diagnosztikus markerek, nem pedig aktivitási paraméterek. Tehát attól, hogy valakinél eltűnnek ezek az antitestek, nem gyógyul meg a Sjögren-szindrómából, és attól, hogy magasabb lesz a szintjük, nem biztos, hogy rosszabbul lesz a beteg. Az immunbetegségek társulhatnak egymással, de, mivel nem írt le más tünetet, azt gondolom, nem kell attól félnie, hogy már most jelen vannak ezek a társult kórképek. A gondozás pedig arra való, hogy mihamarabb kiszúrják, ha valamiben romlás jelentkezik.


        Dr. Szántó Antónia
        belgyógyász-immunológus

        Dr. Szántó Antónia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 19., 02:51; Megválaszolva: 2011. január 20., 08:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés