ASCA pozitivitás Crohn betegségen kívül - mire utalhat?

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! A múltamban sajnos elég súlyos diagnózisok szerepelnek már (masszív pulmonális embólia, jobb kamrai thrombus miatti embolectomia) , ami miatt életfogytik véralvadásgátló kezelésben részesülök. A rendszeres vizsgálatok muatatták ki, hogy hosszú ideje tartósan vas -és ezzel párhuzamos folsavhiányos állapot áll fenn. ennek tisztázása során derült ki igen nagymértékű ASCA pozitivitásom (100 feletti érték) Ebből az orvos egyértelműen Crohn-ra gondolt, azonban hasi UH és CT is negatív lett. Most annyit mondott, két hónap múlva megismételjük az ASCA vizsgálatot, de nem tud mit mondani, mert az ASCA 98 %-osan specifikus a Crohn-ra. Kérdésem az volna, milyen más esetleges problémának lehet a jele az ennyire magas ASCA szint? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza autoimmun betegség témában

Kedves Kérdező,

a kísérő tünetei alapján még lisztérzékenység (coeliakia, glutén szenzitív enteropathia) merül fel az ASCA pozitivitás hátterében. Erre is vannak antitest vizsgálati lehetőségek, de legalább első alkalommal egy duodenoscopia (vagy jejunoscopia) , tehát tükrözés is szükséges, hogy szövettanilag is alátámasztott legyen.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. január 07., 16:34; Megválaszolva: 2011. január 11., 13:56
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Cronh beteg vagyok, ajánlja-e...
oltási tanács kérése COVID-dal...
Gyógyító vizualizáció...
Hasi fájdalom gyengeség fejfájás
Autoimmun betegség a koronavírus...