Kollagenózis

Tisztelt Szakértő!

Barátnőm 11 éves kislánya nagyon beteg, aggódunk érte, ezért kérem az ön felvilágosítását. Másfél hónapja kezdődött, akkor lázas torokgyulladással kezelték két hétig. Állapota nem javult, legyengült, fogyott folyamatosan lázasodott, egy hétig skarláttal kezelték. Ahogy a skarlátját gyógyultnak nyilvánítottak - bár akkor is lázas volt -  másik kórházba vitték a szülei, ahol három nappal később prednison terápiával levitték a lázát. A vizsgálatok során kiderült, hogy sülyosan megnagyobbodott a szíve, folyadék van a szívburokban, hasüregben, tüdő körül. A folyadék egy részét leszívták, a többi felszívódott, a szíve normalizáládott - közben kapott antibiotikumot (Zinat) , gyógyszert a pulzusára és a vérnyomására - de a szívburokban maradt egy zselés anyag, amelynek eltávolítására műtétet terveznek. Az orvos diagnózisa: kollagenózis.  Nagy rémületünkre a folyamatos gyógyszerezés (azóta is szedi a prednisont, fel is puffadt a kis arca)   mellet három hét lázmentesség után ma ismét magas láza lett (40 fok) , amire azt mondta a kezelőorvosa, hogy talán visszatér a betegsége.

Azt kérném öntől, hogy a fenti - tudom, hogy nagyon csekély- adatokból alkosson véleményt, valóban erről a betegségről van-e szó. Esetleg érdemes lenne egy másik kórházba is elvinni kivizsgálásra a kislányt (a nagyváradi gyerekkórház egyik orvosa kezeli jelenleg)? Nagyon keveset tudunk erről a betegségről, hálás lennék, ha leírná, mire számíthatunk még, mivel jár ez a kór.

Hálás köszönettel várom válaszát!            Tisztelettel: Mónika

l

Dr. Szamosi Szilvia válasza kollagenózis témában

Kedves Mónika!

Tényleg kevés az adat, amit leírt, de ezek alapján nem feltétlenül kollagenózisról, hanem inkább a skarlát szívszövődményéről lehet szó, amely ma már elég ritkán fordul elő. Tényleg immun-patomechanizmusú, de ettől még nem kollagenózis. A kollagenózis egyébként egy gyűjtőneve a szisztémás (tehát több szervrendszert érintő) autoimmun betegségeknek.

Nem szakterületem sem a skarlát, sem a gyermekgyógyászat, de szerintem érdemes lenne egy másik gyermekorvos véleményét is kikérni.

Üdvözlettel,

 Üdvözlettel: Dr. Szántó Antónia, immunológus

Kérdés: 2009. augusztus 07., 13:02 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 07., 13:02
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Tisztelt immunológus Dr. Úr/Nő
Pár napja a következő leletet kaptam kézhez: vérkép rendben, immunológia: CD19: 21, 0 (H) %, CD5: 8, 0 (H) %, CD48: 1, 785714 (N) , (Az...
Labor eredmény
Kedves Doktornő! Szeretném a segítségét kérni,az alábbi lelet értelmezésében. Köszönettel: Biba Jánosné
Autoimmun betegség?
Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi laborlelet utalhat-e valamilyen autoimmun betegségre? (Jobb bordaív alatti fájdalom miatt vizsgálnak.) ANF...
Ízületi fájdalmak, ASO latex...
Autóimmun beteg covid vakcina