• Lábujj fájdalom, lilulás, vörösödés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor!

        30 hetes terhes vagyok, és a héten nem áll módomban orvoshoz menni, mert külföldön tartózkodom. Ezért fordulok  Önhöz.

        Pár lábujjam járáskor nagyon fáj, és vörös és meleg. Ha dideg van, akkor ott ahol melegben vörös színű ott lila színű lesz, de nem mindenhol az ujjamon, van amelyiken csak oldalt. Már decemberben a terhességem elején ez előfordult egyszer, 1 hétig fájtak az ujjaim, ugyanazok, mintmost. De elmúlt... viszont most mivel megint előjöttek a tünetek megijedtem! És azóta ha fáztam azok a lábujjaim lilák és hidegek lettek.

        Lehet ez terheskori cukorbetegség jele? Vagy a gyenge, vékony ereknek köszönhető? Mi kell tennem, hogy megelőzzem ezt a problémát. Milyen doktorhoz forduljak ezzel a problémával?

         

        Köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ne aggódjon, ezek a tünetek inkább kozmetikai jellegű problémák, mint komolyabb betegség jele. Terhesség alatt elsősorban a hormonális változások hatására a kapillárisok kitágulhatnak, testszerte szederjessé válhat a bőr. A keringés teljesen átrendeződik, illetve a fokozott oedemakészség, azaz vizesedés miatt a vénás keringés is zavart szenvedhet, lelassulhat az áramlás.

        A másik dolog, amire gondolok a leírás alapján, hogy esetleg Raynaud syndromája van, ami egy különálló betegségnek tekinthető. Ez egy ismeretlen eredetű betegség, ahol az erek fokozott reakciókészsége miatt hidegben összehúzódnak, emiatt a végtag teljesen elfehéredhet, illetve ellilulhat, majd ha oldódik ez a görcs, akkor kivörösödik az érintett ujj. Emiatt a téli időszakban ezeknek a betegeknek különösen fontos óvni kesztyűvel az ujjakat, illetve értágító gyógyszerek segítenek még. Általában  más egyéb tünetük nincs ezeknek a betegeknek, de az esetek egy részében más autoimmun betegség egyik részjelensége lehet a Raynaud szindróma.
        Tehát megmutathatja bőrgyógyásznak, vagy belgyógyásznak a tüneteket, de valószűleg nem lesz azokkal teendő!

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia


        Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-14 08:56:04; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 10:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Bőrbetegségek a lábon
        Készülj fel a második hullámra!