Henoch-Schönlein purpura

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 31 éves vagyok. Egy éve jelentkezett Henoch-Schönlein purpurám ismét kiújult. A bőrtünetek néhány hét után szinte teljesen eltűntek, viszont vesetájéki és ízületi fájdalmaim erősödtek, állandóan szédülök, hányingerem van, a mandulám idült gyulladását állapították meg, legfrissebben pedig (nyilván ez utóbbival összefüggésben? ) homloküreggyulladást. Antibiotikumokra nagyon rosszul reagálok (korábbi években történt tartós szedésük miatt) . Mivel a bőrgyógyászaton jelenleg nem tudnak mit kezdeni problémáimmal, mit tanácsolnak, hova fordulhatnék? Köszönettel a válaszukért

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza Henoch-Scönlein purprua témában

Tisztelt Kérdező!

A visszatérő immunbetegség hátterében elképzelhető, hogy a mandulák szerepelnek gócként, így ha csak chronicus gyulladás van, érdemes lenne minél hamarább ezeket kivetetni. A vesetáji fájdalmat is komolyan kell venni, mindenképpen kell vizeletvizsgálatot végezni, melynek során megnézik, hogy van-e kimutatható vér, vagy fehérje, illetve magát a vesefunkciós paramétereket is ellenőrizni kell, valamint hasi UH vizsgálatot a vesék megítélésére.

Amennyiben veseérintettség is van, szóba jön immunszuppresszív kezelés, elsőként szteroid kezelés is. Az antibiotikum nem fogja meggyógyítani a betegségét!

Tehát semmiképpen se a bőrgyógyászok kezeljék a betegségét, hanem belgyógyász, vagy immunológus szakorvoshoz forduljon! Az ízületi panaszok szintén a betegség részeként jelentkezhetnek, kis mennyiségű folyadék is felhalmozódhat az ízületekben, leggyakrabban a lábfejen, bokáknál, vagy a térdeknél jelentkezik a duzzanat. Ennek szintén ugyanaz a kezelése, mint a többi tünetnek, tehát gyulladáscsökkentő, immunszuppresszív kezelés szükséges.

Tisztelettel: Dr. Szamosi Szilvia belgyógyász

Kérdés: 2009. január 01., 22:23; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 07:46
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Autóimmun beteg covid vakcina
Cronh beteg vagyok, ajánlja-e...
oltási tanács kérése COVID-dal...
Gyógyító vizualizáció...
Hasi fájdalom gyengeség fejfájás