autoimmun betegség?

Tiszteletem! 37 éves vagyok, gyermekkorom óta Raynaud-szindrómám van. 3 inszemináción és egy lombikon vagyok túl. A lombik hiperstimulációval végződött és elveszítettem a magzatot. 2004-ben felmerült a Bechet-kór, mert több tünet is jelentkezett A lombik után (2011) pár hónappal egy Epstein-vírusfertőzést is kaptam, amiből nagyon nehezen jöttem ki. Sclerosis multiplex és agyvérzés irányában is vizsgáltak, mert a jobb kezem/lábam dezorientálttá vált, erős fejfájásom volt, a mai napig is visszatérő fájdalmaim vannak a végtagjaimban, szúró, éles fájdalmak... Az MR szerint DVA-t állapítottak meg, de ez a jobb oldalon van, a bal oldali fejfájásra érfestést javasoltak, amit nem vállaltam be, mert többen nem ajánlották. Azóta vannak légzési panaszaim (úgy érzem, nem tágul eléggé a tüdőm) , a kezemen a tipikus rosszullétek idején vörös elszíneződés látható. A leggyakoribb autoimmun kórképekre vizsgált antitestek nincsenek a véremben. Úgy döntöttem, hogy felkeresek egy immunológust a panaszaimmal, történt vérvétel, és pozitív lett cryoglobulinra, de nincs belőle akkora mennyiség a véremben, hogy mérhető legyen a szintje. Ezek az eredményeim: Érték: pozitív. Mennyiségi meghatározásra kevés. IgG 11, 950 (8-18) IgA, 2, 400 (0, 9-4, 5) IgM 1, 650 (0, 6-2, 8) CRP 1 (<10) Szérum összfehérje: 81 (60-80) Szérum albumin: 57 (60-80) Globulin 24 (13-60) ALB/Glob 2, 4 (1-2) Reuma faktor: <10, 2 (<16) Fehérje elfo szérumból Albumin 63% (55, 8-66, 1) A1 globulin 3, 6% (2, 9-4, 9) A2 globulin 8, 5 (7, 1-11, 8) Béta 1 globulin 5, 5 (8, 4-13, 1)! Béta 2 globulin 4, 3 (3, 2-6, 5) Gamma globulin 15, 1 (11, 1-18, 8) Albumin 51, 03 (40, 2-47, 6) A1 globulin 2, 92 (2, 1-3, 5) A2 globulin 6, 89 (5, 1-8, 5) Béta 1 globulin 4, 46 (3, 4-5, 2) Béta 2 globulin 3, 48 (2, 3-4, 7) gamma globulin 12, 23 (8-13, 5) a korábbi minőségi vérképen is magas az albumin.Napi kb. 2 liter folyadékot fogyasztok, odafigyelek erre. Mit tanácsol? A crioglobulin, ha már benne van a vérben, nem tűnhet el? A hiperstimul.nál többször kaptam albumin infúziót.Köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza immunológia témában

Kedves Kérdező!

A Rajnauld sy akkor veti fel autoimmun betegség gyanúját, ha kétoldali. Biztosan kimondani azt, van-e autoimmun betegsége csak ismételt vizsgálatok eredményei alapján lehet. A vérvizsgálat során leírt eltérés nem nagy fokú, az albumin mennyisége a vérben függ az elfogyasztott folyadék mennyiségétől (a napi 2 l-t kevésnek tartom) , de az étrendtől is (fehérjedús táplálkozás növeli) . A vesén keresztül ürül, az albumin infúzióknak nincs hosszú távon serum albuminszintet emelő hatása.

A crioglobulin olyan vérfehérje, amely alacsony hőmérsékleten kicsapódik, ezzel a kis ereket részben elzárhatja, de ez csak nagyobb koncentrációkban fordul elő. Nem valószínű, hogy a termelődése magától megszűnne, de jól kezelhető. A termelődést steroid tipusú gyógyszerekkel lehet csökkenteni, a tünetek kialakulását sok esetben azzal is ki lehet védeni, ha a lehűléstől óvjuk a szervezetet. A Rajnauld sy miatt Önnek a kesztyű viselése pl. a nyári meleg kivételével minden évszakban ajánlott.

Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2013. szeptember 16., 20:30; Megválaszolva: 2013. szeptember 20., 00:50
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
antitest pozitivitás
Tisztelt Dr. Szántó Antónia! Többszöri vetélés után végzett immunológiai vizsgálaton kiderült, hogy spermium elleni antitest pozitivitásom...
lelet értékelése
Tisztelt Dr Úr! 12.hó 1-én debreceni immunológia lelete.Vélemény: Rajnaus panaszai, izületi panaszai miatt nem dif aut immunbetegség áll...
Immunológia kérdés, Magasabb CH50...
Tisztelt Doktor Úr/nő, sikertelen lombik programok miatt, immunológia vizsgálatokat kértem. Szinte tökéletes lett az eredmény, megnéztek nagyon sok...
Az immunszerológiai vizsgálatot meg...
T. Dr Úr/Nő Immunszerólógiai vizsgálatot végzetek nálam, csontfájdalmak, csontritkulás, felszívódási zavar, és egyéb tünetek miatt. Közben...
Autoimmun eredet?
Másfél éve a szívultrahang szerint folyadékgyülem van a szívburokban, aminek az orvosok nem találják az okát. A labor értékek határértéken...