Hashimoto tyreoditis és más autoimmun betegségek

Tisztelt Doktor nő/úr! 27 éves vagyok 1 éve diagnosztizáltak nálam Hashimoto tyreoditist. Édesapámnak is van ilyen betegsége már 25 éve, nekem először csak göbök voltak a pajzsmirigyemben majd egy buta döntés eredményeként önfejűen elkezdtem jódot szedni, az orvosom valószínűsíti, hogy ez indíthatta be a gyulladásos folyamatot. Az ATPOm magas, annyit tudok, hogy 1000 feletti. 50mcg-s Euthyroxot szedek. Viszont immunológus doktorom egy éve elküldött vérvizsgálatokra, ahol más autoimmun betegséget kerestek, sok értéket megnéztek például: ANA neg. APTI 31.8 sec, D-dimer 0.22 ug/mL, a lényeg, hogy a végén az volt, hogy sythemas autoimmun nem mutatható ki. 3 hónapja neurologushoz járok, mert a fejem néha megrándul egy picit, ők azt mondták valószínűleg nincs semmi bajom, minapi EEG is negatív lett, MR majd 2 hónap múlva lesz, viszont mivel szerintük túlzottan aggódós vagyok, kaptam Cipralexet 10 mg-t szedek már egy hete. Viszont tegnap voltam immunológus doktoromnál, aki az amúgy is aggódó énemre ráhozta a frászt azzal, hogy azt mondta én hajlamosabb vagyok a többi autoimmun betegségre is. Példának okáért felhozta a jobb térdemet ami egy hete tényleg nagyon fáj, de már évek óta kattog és különbenis nekem kisgyerekkorom óta psoriasisom van (tehát attól is lehet vagy szimplán porckopás) , de ő arra utalt hogy ez is annak a jele hogy néha a szervspecifikus autoimmun betegség átmehet systhemásba. (1 éve nézték reuma faktor 2.0IU/ml.) Tegnap óta pánikolok, remegek nem tudok megnyugodni. Kérdésem az, hogy tényleg NAGY az esély, hogy kialakuljon nálam még egy autoimmun betegség, olyan, ami nagyon súlyos akár halálos?!?! (a könnyen kezelhető/karban tarthatóktól persze nem félek annyira) Másik kérdés, hogy mit tudok tenni, hogy úgymond megelőzzem, például nem szedek fogamzás gátlót az SLE miatt, de pl a felírt Cipralexet szedhetem, nem fogja kihozni? Vagy HPV-re kaptam Isoprinosine-t ami ugye egy immunmoduláns szer, de hát nem merem beszedni, mert nehogy ettől alakuljon ki valami.

Dr. Puskás Réka válasza autoimmun betegségek témában

Kedves Kérdező!

Sajnos, igaz, hogy akinek valamilyen autoimmun betegsége van, az hajlamosabb további autoimmum betegségekre, mint az az ember akinek nincs autoimmun betegsége. Ez azonban nem jelent NAGY kockázatot. Az autoimmunitás jellegénél fogva szisztémás, csak az a kérdés, hogy milyen szervek ellen termelődik antitest. Ha Önnek psoriasisa is van, ahhoz sajnos tárulhat szisztémás gyulladásos betegség, az ízületek érintettségével (térd gyulladás) és ez sajnos az évek során rosszabbodhat is. Pánikolni semmiképpen sem szabad, mert az autoimmun betegségek nagyobb része kezelhető és nem nagyon súlyos, sem nem halálos. Különben sem találtak Önben az eddig ismerttől különböző autoantitestet.

Bizonyos gyógyszerekről ismert, hogy SLE-t provokálhatnak (ami szintén autoimmun betegség) , de ez nem jelenti, hogy gyakran provokálnak! Véleményem szerint a Cipralexet és az Isoprinosint is nyugodtan beveheti. Nőgyógyászát esetleg kérdezze meg, hogy mi várható, hogyha nem veszi be a készítményt.

Ha nagyon aggódik az sem tesz jót a szervezetének. Bízzon immunológusában, bizonyára szólni fog, ha úgy látja, hogy újabb betegsége jelentkezett és megkezdi a szükséges kezelést, hogy ne károsodjon a szervezete.

Üdvözlettel, dr. Puskás Réka

Kérdés: 2012. november 21., 13:39; Megválaszolva: 2012. december 11., 22:36
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Labor eredmény
Kedves Doktornő! Szeretném a segítségét kérni,az alábbi lelet értelmezésében. Köszönettel: Biba Jánosné
Autoimmun betegség?
Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi laborlelet utalhat-e valamilyen autoimmun betegségre? (Jobb bordaív alatti fájdalom miatt vizsgálnak.) ANF...
Ízületi fájdalmak, ASO latex...
Autóimmun beteg covid vakcina
Cronh beteg vagyok, ajánlja-e...